Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2023.05.20. Tudástár szakmai utak - Szeged2023-08-26

Beszámoló

Tudástár szakmai utak: Szegedi kirándulás

Időpont: 2023. május 20. szombat, 10:00

 

Szakmai út Szegedre, előadás a helyi családkutató csoport meghívására

Előadás: Az Ahnenblatt és a Familysearch használata

Előadó: Kónya Zsuzsanna hely- és családtörténeti kutató, MACSE titkár

Helyszín: Somogy Béla Megyei és Városi Könyvtár Szeged, Dóm tér 1.

A Napfény IC néhány perccel fél 10 után, futott be a Nagyállomásra Szegedre. Ezzel a szerelvénnyel érkezett a résztvevők zöme, akiket az állomáson a helyi családkutatók csoportjának tagjai fogadtak és a Diadalkapu megtekintése után az előadás helyszínére kalauzoltak.

A szervezés oroszlán-részét Németh Julianna végezte, aki az utóbbi hetekben napi kapcsolatban állt Tóth Tamással, a helyi klub vezetőjével. A találkozón és az előadáson részt vettek az ország különböző részeiből ideutazott MACSE tagok, a Somogyiak Baráti Körének tagjai és a helyi csoport kutatói.

Tóth Tamás üdvözölte a résztvevőket és megnyitotta a rendezvényt, ezután Kónya Zsuzsanna tartotta meg előadását, amely vetített prezentációval párosult.

Témák: - FamilySearch keresési módszerek- használata - Ahnenblatt program/Ingyenes-Fizetős/ -Mi az a GEDCOM? – Hogyan lehet másik programba át-vinni a feldolgozott adatokat? – FamilySearch - Family Tree adatok letöltése családfa programba.

A tudományos igénnyel összeállított előadás, közérthetően előadva - ez volt a többség véleménye. Ezt mutatja a hozzászólások, kérdések nagy száma, amelynek csak az idő gyors múlása vetett véget. Többek között Ács Péter szegedi kutató, aki a Pick család kutatásának egyik aspektusáról számolt be.

Az előadás azt mutatja, hogy szükség van az új ismeretekre, az új módszerekre és azok alkalmazására még a gyakorlottak számára is. Megmutatta, hogy milyen sokoldalú több irányú lehet kutatásunk. Ebben eligazodni segített az előadás is.

Köszönjük Kónya Zsuzsának és a lehetőséget a MACSE vezetőségének. A prezentáció itt érhető el:

A FamilySearch és az Ahnenblatt használata

Az előadást követően ebéd - saját számlára, saját választás alapján. Volt, aki a híres „szegedi halászlét” választotta a környékbeli vendéglők egyikében, volt, aki a kitelepült sátoros ételekből választott, mivel Szeged belvárosában ekkor tartották a „Szeged napját” (sok száz kiállító, hídi vásár, kézművesek és egyéb elárusítók).

Ebéd után folytatódott a tervezett program: találkozó a Kis Virág cukrászdánál, ahol Nové Andrásné Zsuzsa szegedi kutató-társunk, idegenvezető, rövid tájékoztatást tartott a Klauzál Gábor tér nevezetes épületeiről, és a Kossuth szoborról. Ezután vette kezdetét a 2 órás idegenforgalmi séta, ahol Szeged igényesen rendben tartott, virágos tereivel, épületeivel, azok történetével ismertette meg a résztvevőket. Információt kaptunk a régi és az Új zsinagógáról, annak kertjéről. Tóth Tamás kutatótársunk a régi zsinagógát mutatta be, kívülről.

Összegezve: tanulságos, eredményes volt a szakmai nap. Köszönet a szervezőknek, a helyieknek, akik mindent elkövettek, hogy sikeres alkalom legyen, hogy jól-érezzük magunkat, köszönet a Somogyiak Baráti Köre tagjainak, akik eljöttek, és köszönet kutatótársainknak azoknak, akik itt voltak.

Beküldő: Szücs János

Fotók: Németh Julianna, Szücs János

 

  Rendezvényeinkről szóló beszámolók képi anyagokkal (közgyűlés, díjátadó, levéltári látogatások, szakmai utak, találkozók) .

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum