Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2019.10.11-13. Kiállítás - Lakás 20192019-10-13

LAKÁS 2019 Kiállítás

Helyszín: 1101 Budapest, Albertirsai út 10, HUNGEXPO F pavilon
Időpont: 2019. október 10-13.

 

A MACSE bemutatkozása a LAKÁS 2019 Kiállításon

Idén ősszel október 11-13-án egyesületünk lehetőséget kapott Reicher Péter munkájának köszönhetően, hogy jelen legyen és bemutassa az érdeklődőknek társaságunk munkáját és úgy általában a családkutatást, a Portfolio által szervezett LAKÁS 2019 Kiállításon. Egy 6 nm-es standot kaptunk a HUNGEXPO F pavilonjában. Mivel az egyesületnek korábbról ilyen jellegű tapasztalata nem volt, nem tudtuk, mire is számíthatunk. Abban biztosak voltunk, hogy vinnünk kell számítógépet, laptopot, hogy az érdeklődőknek a szóbeli informáláson túl rövid kereséseket is tudjunk lefuttatni és ezáltal még inkább felkelteni az érdeklődést a családkutatás iránt.

Először csapatot szerveztünk a Macse tagjaiból, akik a kiállítás három napján keresztül félnapos váltásban, egyszerre ketten-hárman fogadták az érdeklődőket. A tagság nagyon készségesen és lelkesen állt a feladathoz, hamar össze is állt a csapat. Csütörtökön délután kivittük a szükséges felszereléseket a standunkra: egy számítógépet, egy laptopot, molinót, szórólapokat, Macse kitűzőket, wifit, így már készen vártuk a másnapi kezdést. Péntek délelőtt egy háromtagú csoport fogadta az érdeklődőket. Igen hamar kiderült, hogy nagy az érdeklődés a standunk és a témánk iránt. A kiállításon dolgozók folyamatosan informálták a tagságot e-mailben, mit tapasztaltak a nap folyamán. A következőket írtátok:

„… rengeteg érdeklődő volt, akiknek szerencsére többnyire találatot is tudtunk felmutatni a MACSE adatbázisából, ami általában nagyon felcsigázta őket a folytatásra …”

„Számomra a legnagyobb élmény a családkutatás iránti pozitív érdeklődés volt, ami nem biztos, hogy azonnali belépésben ölt majd testet, hiszen a legtöbben eddig nem hallottak az egyesületünkről. A honlapunk gazdag tartalmának megismeréséhez, a kapott információk "beéréséhez" bizonyára idő kell.”

„Olyan kb. 3 - fél 4-ig rengetegen jöttek, sajnos nem is tudtunk mindenkivel érdemben foglalkozni, de szórólapot mindenki kapott. Találatokat kisebb szerencsével sikerült produkálnunk, mert többen erdélyi adatokat keresnének, illetve Pest megyei államiból kellett keresni, ami ugye sajnos nem volt lehetséges. Volt még érdeklődő, aki hadifogsággal kapcsolatos adatokat szeretett volna megtudni. Természetesen itt is próbáltam azért segíteni. Ettől függetlenül nagyon érdeklődők voltak, sok információt feljegyeztek.”

„Köszönöm a lehetőséget, hogy kint lehettem, nagyon jól éreztem magam! Ha lesz még ilyen, akkor nagyon szívesen megyek máskor is.”

„Én borúlátóan ítéltem meg a megjelenésünket, de úgy tűnik nagyon jól sikerült. Ahogy az egyik érdeklődő mondta, hogy kijött, de a látványon kívül Ő keveset kapott. Végre egy stand, egy lehetőség, ahol felüdülhet! Gratulálok a szervezőknek, és magunknak a részvételért és köszönöm a látogatóknak az érdeklődést. Volt egy tapasztalt családkutató, aki az elérhető adatbázisokban kereste az általa különlegesnek tartott családjának a neveit. Addig négy személynek tudta az anyakönyvekben beazonosítani az adatait. A Mi listánkon - úgy hogy a következő látogató szinte kitúrta - 10 személyre emelkedett a beazonosítható személyek száma. Neki is megérte!”

„… köszönöm, hogy részt vehettem. Nagyon jó volt, több embert sikerült alaposan meglepnünk anyakönyvi adatokkal, olyanokat is, akik alig tudtak valamit felmenőikről. Jól elgondolkoztattuk őket, hogy belépjenek-e. Jó lett volna, ha van egy nyomtatónk is, és akkor ahogy utólag lelkesen nézegetik, aligha állnának ellen a belépési szándéknak. De néhányan le tudták fényképezni a kinagyított dokumentumokat, és ennek hasonló hatása lehet.”

Így nyilatkoztak tehát a kiállításon közreműködő Macse tagok az eseményről, ami igazán pozitív. Sok érdeklődő ott találkozott először az egyesületünkkel és a családkutatással is. Ennek hatására a kiállítás után az egyesületbe belépők száma is jelentősen megnőtt. Ezúton is köszönöm az önkéntesek munkáját, nagyszerű volt veletek együttműködni!

Azóta felkérést kaptunk egy másik, ez alkalommal vidéki expón, hogy ott is jelenjünk meg a különleges, sokakat érdeklő témánkkal. Amennyiben arra is összeáll egy helybéli lelkes csapat, biztosan megyünk! Ha egyszer egy üzlet beindul...

Beküldő: Rajeczky Zsuzsanna

  Rendezvényeinkről szóló beszámolók képi anyagokkal (közgyűlés, díjátadó, levéltári látogatások, szakmai utak, találkozók) .

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum