Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2019.02.22. Év kutatóhelye 2018 díjkiosztó ünnepség Gyulán2019-03-09
 
ÉV KUTATÓHELYE 2018 DÍJ
díjkiosztó ünnepsége
 
Helyszín: Gyula város Polgármesteri Hivatala díszterem
(5700 Gyula, Petőfi tér 3.)
Időpont: 2019. február 22. péntek, 11 óra
 

Beszámoló

2019. február 22-én került sor az Év Kutatóhelye 2018 Díj átadására Gyulán a Városháza dísztermében. Három kategóriában kerültek a díjak kiosztásra: belföldi kutatóhely, külföldi kutatóhely és online kategória. A belföldi kategória első helyezettje az MNL Békés Megyei Levéltára lett, a külföldi kategóriában a Kocs János vezette Erdélyi Genealógiai Társaság, még az online kategóriában Gudenus János adatbázisai kapták a legtöbb elismerést.

A díjátadó szervezésében segítségünkre volt Dr. Erdész Ádám levéltár igazgató, aki nagyon készségesen közreműködött, hogy jól sikerüljön a rendezvényünk. Térítés nélkül megkaptunk a Városháza gyönyörű dísztermét az ünnepség lebonyolításához és a meghívóink is eljutottak általa Békés Megye médiumaihoz, aminek köszönhetően több megyei újság és tévé is megjelent a helyszínen.

A díjátadó az alpolgármester Kónya István köszöntőjével kezdődött, aki nagy érdeklődéssel fordult a családfakutatás témája felé és elismerően szólt az Egyesület, illetve a Békés megyei levéltár munkájáról.

Majd Reicher Péter a MACSE elnöke köszöntötte a megjelenteket és méltatta az Gudenus János online adatbázisát – a Magyar Főnemességi és a Magyar Családtörténeti Adattárat, - amit Gudenus János önzetlenül, díjmentesen ajánlott fel a Magyar Családtörténet-kutató Egyesületnek. Adatbázisai honlapján indexelve kereshető vissza jelenleg több, mint 30 ezer név, nem csak főnemesi, hanem a kapcsolódó családok és a leányági leszármazottak is. Az adatbázis folyamatosan bővül és hiánypótló szerepe vitathatatlan. Az ingyenes adatbázison túl, Gudenus János segítőkészsége példaértékű. Az elnök laudációja után Gudenus János átvette a MACSE oklevelét.

Az ezt követő percekben az Erdélyi Genealógiai Társaság eredményei kerültek a figyelem központjába. Reicher Péter elmondta, hogy a Kocs János vezette Erdélyi Genealógiai Társaság pótolhatatlan érdemeket szerzett az erdélyi felekezeti anyakönyvek digitalizálása és hozzáférhetővé tétele terén. Az általuk digitálisan lefényképezett felekezeti anyakönyvi gyűjtemény mennyisége az ezret is meghaladja, ami igen fontos a hazai kutatók számára. Kocs János röviden megköszönte és átvette a MACSE elismerő oklevelét.

Az MNL Békés Megyei Levéltár több személytől is kapott laudációt. Először Gyevnár Erika a helyben működő családfakutató klub vezetője beszélt elérzékenyülve az általa nagyon jól ismert intézményről és munkatársairól. Majd Ari Ilona MACSE-tag méltatta a levéltárat, végül Herczeg László szintén MACSE-tag elismerő szavai és vidám anekdotázásai következtek. Mindhárman elmondták, hogy mennyire sok pozitív élménnyel kötődnek a levéltárhoz.
A Dr. Erdész Ádám által vezetett levéltár úttörőnek számít a családfakutatók felkarolásában és oktatásában. Hetente tartanak levéltári órákat, ahol a kutatóknak módszertani továbbképzéssel és szakmai tanácsokkal segítenek, hogy családtörténeti kutatásuk sikeres legyen. A levéltár dolgozói segítőkész és felkészült levéltárosok, akik mindent megtesznek azért, hogy a kutatók eredményes munkát tudjanak végezni. A gyulai levéltár nyomán, mára már számtalan megyei levéltár vette át az amatőr családfakutatók intenzív támogatását, oktatását és képzését.

Dr. Erdész Ádám rövid beszédben köszönte meg a díjat. Elmondta, hogy a díj pozitív visszajelzés a levéltár számára, hiszen annak odaítélésekor nem csak a vezetőség, hanem a közel 1300 fős tagság véleményét is figyelembe vették. Megtudtuk, hogy a családfakutatás hosszú évek óta népszerű, a kutatótermekbe látogatók csaknem fele személyes történelmet kutat. Az elismerés elsősorban az őket segítő, kutatószolgálatban dolgozó kollégáknak szól.

A laudációk és az oklevelek átadása után pezsgős koccintás következett, mindenkinek lehetősége volt gratulálni a díjazottaknak. Majd a közös ünneplés egy levéltári sétával és a Békés Megyei Levéltár aktuális kiállításának megtekintésével folytatódott.

Rövid kávéházi pihenő után, aki szeretett volna gyulai városnézésen vehetett részt, ami nagyon érdekes volt, bár a hideg, szeles időjárás nem nagyon kedvezett a sétának. Az esemény lezárásaként a csoport még betért az gyulai Almásy Kastélyba, ahol egy erős stand upos képességekkel megáldott idegenvezető lenyűgöző stílusban vezette végig a csoportot a tárlaton.

Az eseménydús és intenzív nap után úgy 16 óra körül indultak haza az egyesületi tagok autói, de olyan is volt, aki hosszabbra tervezte a gyulai tartózkodását és maradt még pár napot.

Összességében a díjátadó nagyon jól sikerült, mindenki elégedett volt és a médiában is erős pozitív visszhangra talált az esemény.

Fotó: Skoumal Krisztián

Beküdő: Rajeczky Zsuzsanna

  Rendezvényeinkről szóló beszámolók képi anyagokkal (közgyűlés, díjátadó, levéltári látogatások, szakmai utak, találkozók) .

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum