Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2018.03.12. MACSE Levéltári séta az Arcanum Kiadóban2018-03-16
Látogatás az ARCANUM székhelyén
Helyszín: Arcanum Kiadó (1223 Budapest, Hant utca 30.)
Időpont: 2018. március 12. hétfő 10 óra
 

Beszámoló

Az ARCANUM Budatétény-ben lévő telephelyére látogatott a MACSE tagok egy csoportja 2018. március 12-én.

/ Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) a teljesség igényével teszi hozzáférhetővé és kereshetővé múltunk legfontosabb nyomtatott forrásait, legyen szó újságokról, tudományos folyóiratokról, lexikonokról vagy éppen könyvekről./

Biszak Sándor igazgató úr, a közel két órás, rendkívül érdekes foglalkozáson, alapos tájékoztatást adott "nem mindennapi" tevékenységükről. A gyakorlatban láthattuk azt a precíz, igen magas színvonalú értékmentő mesterséget, amelynek eredményeit a családtörténet, helytörténet és egyéb kutatásokban nap-mint nap tapasztalhatjuk.

A háromszintes épület alsó szintjén Salgó polcokon sorakoztak a már feldolgozott Budapesti Hírlap vastag kötetei, benne cédulákkal megjelölt helyekkel. A cédulák azt jelzik, hogy ott hiányzik egy-egy példány. Pótlásuk nagyon nehéz, sóhajtott Biszak igazgató úr.

BISZAK név, illetve a család neve Csángó földre vezet, válaszolt a név eredetére utaló kérdésre. Ez a név megtalálható a lengyel, a cseh, a román és a délszláv anyakönyvekben is, amely a csángók hányatott sorsára mutat.

Megtekintettük a könyvek, az újságok digitalizálásának előkészítését és a különböző méretű és minőségű dokumentumok fényképezését. Látogatásunkkor az egyik gépen egy szokatlanul nagyméretű erdélyi újság a HON című lap feldolgozása történt. Kitűnő szakemberek, magasan képzett munkatársak végzik ezt a feladatot. Az igazgató úr is három diplomával rendelkezik: vegyész, informatikus és könyvtáros.

Az újságok feldolgozásánál megtudtuk, hogy a papír minősége az első világháború után és a 60-as években volt a legrosszabb. A papír töredezik, morzsolódik, szétesik. Ténylegesen az ott felhalmozott érték, értékek maradjon meg az utókor számára!

A csúcstechnika a TÉRKÉPEK felvitele az informatikai eszközökre olyan minőségben, hogy az osztrák, a svéd, a norvég megrendelők velük készíttetik el országos történelmi térképeiket. Nálunk a méltán népszerű MAPIRE.EU honlapon egyszerre hat féle különböző korokban felvett, vetületet láthatunk a történelmi Magyarország területéről! Közöttük a kataszteri térképeket a XIX. századból, összehasonlíthatóan a mai állapotokkal. Ilyen feldolgozás világviszonylatban is egyedülálló! Nagyképernyőre kivetítve bemutatót láthattunk!

Csoportunk tagjai a feltett kérdésekre, szakszerű, kimerítő választ kaptak sok-sok érdekességgel.
Pl: könyvtárosok, vagy levéltárosok nem engedik digitalizálni a birtokukban lévő anyagokat, újságokat. Saját tulajdonuknak képzelik és nem adják ki a kezükből (hamis meggondolásból nem látnak előre, pedig ha a nagyközönség megismeri, akkor az ő féltett dokumentumai is felértékelődnek! Állag megőrzésről nem is beszélve!).

Nagyon sok újság hiányos példányszámmal kerül hozzájuk, ilyenkor magán személyektől próbálják beszerezni a példányokat.

A napjainkban az eltúlzott, számunkra érthetetlenül felnagyított „személyiségi jogok” alkalmazására is hallhattunk egy példát: egy sportoló nő a róla írt riport levételét kérte, mert az újságíró azt írta „40 évvel ezelőtt”, hogy a „duci ugrónő” nagyon sikeres volt.

Az ARCANUM DIGITÁLIS ADATTÁR az ADT már több mint 15millíó oldalt tartalmaz. Ez ugyan előfizetéses, de a keresés díjtalan.

Összességében köszönjük az alapos tájékoztatást, a szíves vendéglátást és Beszeda László MACSE titkár gondos szervezést!

Lejegyezte:
Szücs János MACSE alapító tagja

Beküdő: Szücs János

  Rendezvényeinkről szóló beszámolók képi anyagokkal (közgyűlés, díjátadó, levéltári látogatások, szakmai utak, találkozók) .

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum