Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.03.08. Hargita Népe - A magyarosi csata évfordulójára emlékeztek2018-03-16 09:21:02

A magyarosi csata évfordulójára emlékeztek
Visszanyerte régi pompáját a honvédek emlékműve

"Az úz-völgyi honvédtemetőben újjáépített első világháborús emlékmű leleplezésével, koszorúzással emlékeztek tegnap a magyaros-tetői csata évfordulójára. A tavalyi, centenáriumi évfordulón elindított Litzmann-emléktúrának is az emlékműavatás adott alkalmat. Az eredetileg homokkőből készült szobrot Dóczy András csíksomlyói szobrászművész építette újjá.

Karl Litzmann német gyalogsági tábornok haditervével 1917. március 8-án foglalta vissza az oroszoktól az Erdély keleti határán stratégiai fontosságúnak számító Magyaros-hegycsoportot a magyar királyi miskolci 10. honvéd gyalogezred és a 39. honvéd hadosztály többi egysége. Az idei megemlékezést emlékműavatás tette egyedivé.

A megemlékezésen Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere mondott ünnepi beszédet. Az elöljáró elomondta: az úz-völgyi haditemető százaknak állít emléket. 875 olyan katonáról tudnak, akik az első világháborúban a környéken haltak meg, azonban a névsor valószínűleg nem teljes. Akkoriban több helyszínen volt még temető, de az első világháború után már csak a sírkertben helyezték végső nyugalomra a csatában elhunyt magyar honvédeket. Mint részletezte: ezek a katonák akkor mindössze 19-21 éves fiatalok voltak, akik a Kárpát-medence minden tájáról – így többek között Felvidékről, Kárpátaljától és Miskolcról – érkeztek az Úz-völgyébe harcolni. Gergely András elmondta: a miskolci 10. honvéd gyalogezred több emlékművet is állított, de ezek zöme sajnos homokkőből készült, így aztán idővel „az enyészet útjára tévedtek”. Hozzáfűzte: a szegedi Meritum Egyesület és a csíkszentmártoni Etele Egyesület tevékenységének köszönhetően az egyik emlékművet immár feújították.

Magyarország csíkszeredai fő­konzulátusának képviseletében Lukács Bence Ákos konzul arra emlékeztetett: nemzeti jelentősége van az emlékműnek, mindenki magáénak érzeheti. Felidézte: a magyar katonák tudatosan készültek a bevetésre, ugyanis a csatát megelőzően Zsögödfürdőn „megépítették” a Magyaros-tető pontos mását, így azon gyakorolták be a hadműveletet.

Az emlékmű leleplezését követően látható lett annak felirata is. „Az Úz-völgyi és a magyarosi harcok megdicsőült hőseinek emlékére állította a m. kir. 10 honvéd gyalogezred 1917. nov. 1-én.” Az emlékművet Dóczy András csík­somlyói szobrászművész építette újjá a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával.

Emléktúra a hősök tiszteletére
Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármesterének vezetésével gyalogtúrával emlékezett a magyaros-tetői csata hőseire az avatáson megjelentek csoportja. Az 5 km-es túra során 700 méteres szintkülönbséget kellett leküzdenie a résztvevőknek. Idén már sokkal népszerűbb volt a Litzmann-emléktúra, amelynek várhatóan jövőre is folytatása lesz.

Kiss Előd-Gergely

A cikk a Hargita Népe március 9-i számában jelent meg."

Forrás: Hargita Népe - A magyarosi csata évfordulójára emlékeztek | Visszanyerte régi pompáját a honvédek emlékműve

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum