Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2017.08.15. MNL HBML - A Debreceni Szappanos Céh részére 1587-ben írt vitairat2017-08-16 08:49:21

A debreceni szappanos céh levéltári iratai között fellelhető egy 1587-ben keletkezett vitairat 18. századi másolata, mely a búcsújárások és körmenetek ellen szólalt fel.

Ízelítő a Magyar Nemzeti Levéltárnak a reformáció 500. évfordulója alkalmából megjelenő forráskiadvány-sorozata Hajdú-Bihar megyei kötetéből. A 21 kötetből álló sorozat várhatóan 2017 őszén lát napvilágot.

A reformáció elterjedésében nemcsak a prédikátorok működtek közre, de az iparosok és kereskedők is, akik az akkori társadalom legmozgékonyabb rétegét képezték. Az országszerte szekerező, Méliusz szavával élve „tétova járó” szappanosok is bekapcsolódtak az ige hirdetésébe.

A debreceni szappanos céh levéltári iratai között fellelhető egy 1587-ben keletkezett vitairat 18. századi másolata, mely a búcsújárások és körmenetek ellen szólalt fel. A reformáció általánosságban elvetette e két gyakorlatot, de a 16. században tartott protestáns zsinatok nem hoztak még egyértelmű végzést ellenük, ezért is készülhetett az alább közölt irat. Szerzője Pesti Gáspár lehetett, aki abban az időben Gönczi Kovács György mellett volt prédikátor Debrecenben.

A vitairat nagy része a római katolikus miseáldozat témakörét vizsgálja, és alkalmazza rá a Szentírás szigorú zsinórmértékét. Helyzetképet ad a 16. század második felében meginduló római katolikus restaurációs törekvésekről is, összességében pedig jelentős adatokkal szolgál a debreceni reformátusság 16. századi történetéhez.

Forrás: A Debreceni Szappanos Céh részére 1587-ben írt vitairat a búcsújárások és processziók ellenében (Debrecen, 1587)

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum