Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2016.11.10. Könyvajánló 730 év - Az Elek család története2016-11-10 18:45:38

Dr. Elek András:
730 év
Az ELEK család története

 

2016. október 28-án mutatták be a "730 év - az Elek család története" című könyvet Hódmezővásárhelyen, a Városháza dísztermében.

Részlet Szenti Tibor ajánlásából:
"Dr. Elek András nyugdíjas hódmezővásárhelyi háziorvos, a Kosársuli elnöke és edzője, családtörténeti összefoglaló könyvet írt a Kárpát-medencében élő Elek családok egy részének történetéről – a középkortól napjainkig.
Természetes, hogy egy olyan nemzetnek, amelynek honfoglalása óta ezerszáz éves történelme van, nagyon sok értékes családot éltetett, akik sorsunknak meghatározói voltak. A feudalizmusban elsősorban ide tartoztak az uralkodók, főnemesek, nemesek, főpapok és hadvezérek. Ezt követően politikusok, tudósok, művészek csatlakoztak hozzájuk. Jól tudjuk, hogy hazánk sorsát nemcsak ők befolyásolták. Az a nagyon sok, elszegényedett „hétszilvafás” kisnemes, a jobbágyok, zsellérek, iparosok, a népességünket tekintve meghatározó, egyszerű parasztemberek is hozzá járultak ahhoz, hogy sok űzetés, népirtás és árulás után maradt magyar a Kárpát-medencében.
Kik voltak az Elekek? Családfakutató írónk a középkorból fönnmaradt, elérhető iratoktól napjainkig, az orális történelmi forrásoktól a mikrofilmekig, több évtizedes levéltári, egyházi dokumentumok kutatásával, és a még föltalálható Elek családoknál végzett látogatásokkal, munkát és fáradságot nem kímélve, anyagi áldozatot hozva, a szó nemes értelmében megszállottként gyűjtötte az egész nemzetség elérhető történetét. Megvizsgálta minden írásban, vagy szóban föllelhető, a családjához besorolható ember személyiségét, élettörténetét, vagyoni állapotát."

Dr. Elek András az Elek család történetét feldolgozó családtörténeti kötete elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK):
"730 év - az Elek család története"

Beszámoló a könyvbemutatóról

 
Beküldő: Dr. Elek András
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum