Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2016.09.28. Beszámoló levéltári kiállításmegnyitóról2016-10-05 19:55:48

Beszámoló
a Magyar Nemzeti Levéltár és a Magyar Levéltárosok Egyesülete
"Bővülő történelem - Az elmúlt tizenöt év iratajándékozásai"
című időszaki kiállításának és rendezvénysorozatának ünnepélyes megnyitójáról

Tartalmas, gondolatébresztő és egyben nagyon jó hangulatú rendezvényen vehetett részt az a nagyszámú érdeklődő, akik szeptember 28-án eljöttek az MNL Bécsi kapu téri épületében megtartott „Bővülő történelem - Az elmúlt tizenöt év iratajándékozásai” című időszaki kiállításának és rendezvénysorozatának ünnepélyes megnyitójára.

A kiállításon a Magyar Nemzeti Levéltár hét tagintézményének ajándékozási eseteit mutatták be, kiemelve az adományozott iratok időn és téren átívelő sokszínűségét. A megnyitón körülbelül 120 érdeklődő jelent meg. Az eseményen dr. Rácz György, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese mondott köszöntőt. Ezt követően M-Szabó Dorottya főlevéltáros (MNL OL) bemutatta a kiállítást, majd a délután második felében szakmai és az ajándékozókat is bevonó beszélgetést hallgathattak meg az érdeklődők a levéltári iratajándékozásokról, Kujbusné dr. Mecsei Éva levéltár-igazgató (MNL SzSzBML), Márkusné Vörös Hajnalka levéltárigazgató-helyettes (MNL VeML) és dr. Péntekné Unghváry Mária nyugalmazott főlevéltáros (MNL OL) aktív közreműködésével. Megszólalt még Mikecz László úr, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei és az Országos Levéltár iratajándékozója és Malek Magdolna, az Országos Levéltár iratajándékozója.

Az előadók kiemelték a levéltárak felé megnövekedett bizalmat. Manapság egyre többen átérzik, hogy a nemzedékeken keresztül féltve őrzött dokumentumok, fényképek a legnagyobb biztonságba a levéltárban vannak. Ott őrződik meg leginkább az utókornak. Nem csak középkori okleveleket, hanem kortörténeti értékkel bíró gyűjteményeket, vagy az egyes darabokat is szívesen fogadnak. Az előadók a bizalomról beszéltek, azonban a figyelemfelkeltés ugyanolyan fontos lehet. Jó példát hallottunk a veszprémi levéltárból. Egy, a saját családja múltját kutató, amikor úgy érezte elérkezett az ideje, a megírt családtörténettel együtt az összegyűjtött dokumentumokat, leveleket, fényképeket, feldolgozott adatokat átadta a levéltárnak. Nagy örömmel fogadták.

Az időszaki kiállítás bemutatja a Nemzeti Levéltár legérdekesebb ajándékozási eseteit. Csak azoknak írom le részletesebben, akiknek nincs módjuk megtekinteni. Az eredetiben kiállított iratok közül a legkorábbi irat Anjou Károly Róbert adománylevele 1322-ből, a legkésőbbi pedig két New York Times cikk Nagy Imre újratemetéséről, 1989-ből. A Békés Megyei Levéltár, a Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár, a Vas Megyei Levéltár és a Veszprém Megyei Levéltár további színes összeállításokon, plakátokon vonultatta fel adományként kapott értékes iratait. Megjelent ezeken a felületeken rengeteg személyi hagyaték, családi irategyüttes, céhes iratanyag, egyesületi anyagok, szponzorálásokból és egyéni kezdeményezések alkalmával a levéltáraknak adományozott maradandó értékű történeti kincsek.

Fontos tudni, hogy a "Bővülő történelem - Az elmúlt tizenöt év iratajándékozásai" című kiállítás ingyenesen megtekinthető, de előzetes regisztráláshoz kötött. A megtekintési szándékot a tervezett munkanap előtt 24 órával kell elküldeni, hogy a levéltárosok az ingyenes vezetést meg tudják szervezni. Két fórumon lehet bejelentkezni: az iratajandekozas@mnl.gov.hu e-mailcímen, vagy a +36 1 225-2836-os telefonszámon (9.00-11.00, valamint 13.00-15.30 között). A tárlatvezetés várható időtartama fél óra, melyet az MNL OL munkatársai 9.00 – 15.00 között tudnak biztosítani. (Lehet kérni épületvezetéssel egybekötött tárlatvezetést is, de akkor a tárlatra kevesebb idő jut.)

A kiállítás-megnyitó a levéltári ajándékozásokat bemutató rendezvénysorozat első rendezvénye volt, azt további levéltári események fogják majd követni. A soron következő 2016. november 3-án esedékes, amikor a Magyar Nemzeti Levéltár a külföldről hazahozott magyar vonatkozású levéltári iratanyagokat mutatja be, a feltérképezéstől a hazaszállításon át az elhelyezésig és kutathatóvá tételig. 2017 január közepén és február végén további iratajándékozási rendezvények várhatóak még, melyekről a Levéltár honlapján (www.mnl.gov.hu) és a hozzá kapcsolt Facebook oldalon lehet tájékozódni. Ígéretet kaptam, hogy közvetlenül is értesítenek minket.

A kiállítás a Bécsi kapu téren 2017. február 28-ig lesz látható. 2017 tavaszáról aztán "vándorútra indul" a hat megyei tagintézménybe. Mindig a bemutatónak otthont adó levéltár állít ki eredetiben iratokat, a többi levéltár pedig plakátokon jeleníti meg ajándékozási eseteit.

A rendezvényen elhangzottak, tapasztaltak a következő gondolatokat ébresztették bennem, amit szeretnék megosztani, és mindenkit továbbgondolásra késztetni a saját lehetőségeinek felmérésére. Megváltozhat az élethelyzet (nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni!), és előfordulhat, hogy a hangyaszorgalommal összegyűjtött dolgok nem a megfelelő helyre – hallomásból tudunk olyan esetekről, hogy megsemmisítésre, kidobásra - kerülnek. Vonatkozik ez a helytörténeti kutatások eredményeire is. Nem is kell megvárni, amíg egy-egy kutatás végére érünk, már menet közben is érdemes gondolkodni, hol lenne a legjobb helyen az általunk a legtöbbször az enyészettől megmentett relikvia. Adjunk át minél többet az utókor számára! A megőrzésnek számos módja van. Ha az eredetihez ragaszkodunk, ma már többféle másolat készülhet, amelyre a levéltárak, a múzeumok és legtöbb gyűjtemény fel vannak készülve. Ha az eredetit adjuk át, de úgy gondoljuk, hogy a benne rejlő információkra még szükségünk lehet, kérhetünk mi másolatot.

Beszámoló olvasható még a http://mnl.gov.hu/mnl/ol/hirek/bovulo_tortenelem oldalon.

Arra biztatnék mindenkit, hogy gondolja át a leírtakat! Tegnap Mezőtúron járva sikerült felkeltenem az ottani családkutatók érdeklődését. Mindnyájan egyetértettek, hogy nem célszerű a megtalált értékes dolgokat otthon őrizgetni, azokat minél előbb érdemes átadni a megfelelő helyre.

Elnézést, hogy ilyen hosszadalmas voltam! De a jó ügy érdekében talán érdemes volt részletesebb beszámolót írni, amelyben segítségünkre volt Marton-Szabó Dorottya, aki szintén kutatja a saját családját.

 
Beküldő: Ari Ilona
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum