Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2016.09.03. Könyvajánló2016-09-04 07:15:34

Nagybaczoni Molnár Ferenc: „Számítson a haza teljes bizalommal ránk”
Az 1848/49-es honvéd törzstiszt Márkosfalvi Szabó testvérek
élete és hadi működése

Nagybaczoni Molnár Ferenc:

„Számítson a haza teljes bizalommal ránk” (Az 1848/49-es honvéd törzstiszt Márkosfalvi Szabó testvérek élete és hadi működése)

Könyvünk, a két törzstiszt életútjának kötöttebb ismertetésén túl, leírást ad az erdővidéki szabadcsapatszerve-zésről, a két „Tömösi” csatáról és azokban részt vevő csapatokról, az 1849. év június-augusztusában zajló székely-földi harcokról, valamint Szabó Ferdinánd végső időszakbeli meghasonlásának, Gál Sándorral való szembefordu-lásának lehetséges okairól.

A Tömösi-szorosban lezajlott harcokról, előzményeiről és utórezgéseiről gazdag irodalom áll rendelkezésre, de részleteiben ezek mindegyike bőségesen hagy kívánnivalót maga után. Ez alkalommal, mind a folyamatok, mind az egyes fejlemények, továbbá helyenként a társadalmi arculat taglalását önálló tanulmánynak beillően elvégez-vén, abban a hiszemben is bocsátjuk szemlére, hogy a vonatkozó tévelygések eloszlatásához egynémely adalékkal szolgálhatunk.

A Márkosfalvi Szabó testvérpár – különösen Ferdinánd – eddig sem volt elzárva a 48-as küzdelmek és hagyo-mányok iránt érdeklődők előtt, de hosszabb terjedelmű bemutatás még nem látott róluk napvilágot. Könyvünkkel, amely a tudományosság kiemelt szem előtt tartása mellett az ismeretek terjesztését szolgálja, ezen állapot megszüntetését is elő kívánjuk segíteni.

Jelen kötet terjedelmes képanyaggal, leszármazási táblákkal, tiszti állománylistával, név- és forrásjegyzékkel, helynévmutatóval, továbbá szép számmal válogatott, nagyrészt betű-hű forrásdokumentummal egészül ki.

A családtörténészek- és kutatók számára tanulságos lehet az összeállítás első részében tárgyalt genealógiai kérdések és ellentmondások felvetődése, amelyek a tudományterület mindenkori buktatóira figyelmeztethetnek.

 
Beküldő: Nagybaczoni Molnár Ferenc
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum