Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2023.11.09. Családtörténet-kutató és fotódigitalizációs műhely - Beszámoló -2023-11-16

Hozd képbe a családodat
Helyszín: Széchenyi István Közösségi Ház,
6000 Kecskemét, Széchenyi sétány 6.
Időpont: 2023. november 9, csütörtök 14:00-16:00

Helytörténeti-, családkutató és fotódigitalizációs műhely alakult Kecskeméten a Széchenyi István Közösségi Házban. Hozd képbe a családodat címmel a CédrusNet és a MACSE együttműködésében meghirdetett esemény első összejövetelén mintegy 30 érdeklődő jött össze, és közös elhatározással létrehozott egy csoportot. A tervek szerint a tagokat segítik a helytörténeti-, családtörténeti kutatásokban, az eredmények feldolgozásához a fotódigitalizációs műhely nyújt majd segítséget. A tagok elkészíthetik a saját digitális családi fotóalbumukat.

Az alakuló összejövetelen elsőként Molnár Szilárd a közösségi házat és a CédrusNet Kecskemét programot is magába foglaló Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány elnöke ismertette a közösség céljait, eddigi eredményeiket, megvalósult projektjeiket. A hosszabb várható életkorhoz igazodva kell új életstratégiát kialakítani, ehhez nyújthat kiváló lehetőséget a családtörténet-kutatás is, de szívesen látják a fiatalabb korosztályt is. Kiemelte, hogy mindez fontos integrációs, komoly szellemi kihívásokat igénylő szabadidős tevékenység. A műhely kiváló lehetőséget fog nyújtani a helyi identitás erősítése érdekében a helytörténeti-, családtörténeti kutatások és fotódigitalizációs foglalkozások megtartására, új közösségi tevékenységekre. 

Örömmel hallgattuk Dr. Lakatos Andort, a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár vezetőjét is, aki a MACSE alelnöke is. Kiemelte, hogy „harminc éve kevesek kiváltsága volt a családkutatás, ma viszont sokak lehetősége”. A helytörténeti források elérésének demokratizálódásával ma óriási népszerűségnek örvend a szűkebb család és környezet történetének kutatása, feldolgozása. A felmérések szerint a 21. század legnépszerűbb szabadidős elfoglaltsága. A levéltárakban többségbe kerültek a családkutatók, számtalan lelkes amatőr jelent meg, elsősorban az 1895 előtti egyházi anyakönyvek mikrofilmjeit nézték. Kezdtek jönni az első eredmények is: szervezetek alakultak és erősödte meg (AkUFF 2000-ben, MACSE 2011-ben), klubok alakultak, településkönyveket adtak ki, módszertani segítség, találkozók, konferenciák. váltak. A 2010-es évektől a kutatások súlya áthelyeződött az internetre. Az eredeti források közlése mellett megjelentek a különböző feldolgozások, adatbázisok épültek. A fejlődés úgy tűnik megállíthatatlan, bár az adatvédelmi rendelkezések akadályozzák az amatőr kutatók munkáját. A későbbiekben szívesen várjuk a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár kutatási lehetőségeit, forrásait bemutató előadást is.  

A következőkben Ari Ilona a MACSE elnökét hallhattuk, először a múltban szerzett tapasztalatokat osztotta meg a jelenlévőkkel. Ismertette az általa közelről ismert családkutatással foglalkozó kisebb-nagyobb csoportoknál szerzett tapasztalatait, elismerésre méltó eredményeit. Az országban elsőként klubszerű működéssel alakult maroknyi mezőtúri csoport, majd a már nagyobb kitekintés és létszámot magáénak tudó szolnoki Családkutató klub hatalmas eredményeket tudhat magáénak. Ki-ki a saját családi múltjának feltárásán túl, részt vállalt a közös tevékenységekben is. Így születtek kiállítások, országos családtörténeti konferenciák és nem utolsó sorban a három nyomtatott és egy digitalizált formában megjelent módszertani füzetsorozat.  

Az immár létszámában is hatalmasra nőtt MACSE számtalan eszközzel segíti a családkutatásokat. A témához tartozó ismeretek szinte kimeríthetetlen forrását nyújtja a honlapja. Igen népszerű a 29 millió nevet tartalmazó, névre kereshető anyakönyvi adatbázisa. A járvány ideje alatt online előadások sorozatát tartottunk. Felismerve a személyes találkozások fontosságát sorra alakítjuk a helyi csoportokat. Két alapvető feltétel szükséges az ilyen csoportok alakulásához, az összejövetelek helyszíne és a tagokat összefogó, szervező vezető. Itt Kecskeméten a hely adott, sőt a fotódigitalizációs műhely egészen unikális lehetőséget tud biztosítani. Minden helyi csoport más és más. Az itteni lesz a legkülönlegesebb nem csak a műhely miatt, hanem, hogy két szervet együttműködésében jön létre.  

Számos elfoglaltsága ellenére is eljött alakuló rendezvényünkre dr. habil. Fülöp Tamás a NJE rektora és nem utolsó sorban a családtörténet-kutatás elkötelezett segítője. Elmondta, hogy itt különleges alkalom nyílik egy újnak mondható közösségi tevékenység kialakulására. Lehetőség nyílik a család, a szűkebb-tágabb környezet múltjának feltárására, a történetek megosztására, a digitális források és eszközök megismerésére és nem utolsó sorban felhasználásukra. Kiemelte a családi fotók feldolgozásának új módszertani sajátosságát, a múlt megismerésében, a múlt értékeinek átörökítésében a jövő nemzedék számára mindez már nélkülözhetetlen. A közelmúltban „A családtörténet kutatások egyéni és közösségi motivációi, rekreációs és közösségfejlesztési hatásai” címmel indított kutatás keretében kérdésekkel fordult a családkutatók felé. Számára is meglepő volt, hogy 450 válasz érkezett a meglehetősen hosszadalmas kitöltést igénylő kérdőívre. A feldolgozás, kiértékelés folyamatban van, azonban máris látszik, hogy a családkutatók igen értékes munkát végeznek, komoly kompetencia kihívásoknak felelnek meg.  

Az előadásokat követően a jelenlévők lelkes aktivitása mellett megbeszéltük az elkövetkező idő legfontosabb teendőit a csoport megalakulásához. A szervezési munka elindítását Rádiné Dekker Katalin vállalta. Nemsokára felkeresi a rendezvényre regisztráltakat egy jelentkezési lappal. A kezdő kutatók kérték, hogy az első időkben kéthetente legyenek összejövetelek. Így a következőre november 23-án kerül sor, részben online módon. A hirdetése több csatornánk keresztül történik majd. 

Beküldő : Ari Ilona
Fotók : Orosz Fanni Flóra

   Előadásaink meghívott előadók vagy kutatóink részvételével.
Beszámolók általunk hallgatott előadásokról.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum