Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2019.09.21. MACSE Szakmai utak - Szolnok2019-09-21

MACSE Szakmai utak:
Látogatás Szolnokon

Időpont: 2019. szeptember 21. szombat, 10:00-17:30
Helyszín: MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára - Pozsonyi út 40.,
Aba-Novák Agóra Kulturális Központ - Hild János tér 1.

 

Beszámoló

Szakmai napon, Szolnokon

A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület tagjait 2019. szeptember 21.-én, Szolnokra hívta, az MNL Jász- Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára és az Aba-Novák Agora Kulturális Központ Családfakutató Klubja.

Programunk délelőtt 10 órakor a Levéltárban kezdődött, ahol Csönge Attila igazgató köszöntötte a vendégeket és röviden ismertette Szolnok megye viharos történetét. A történelmi Szolnok megye az erdélyi Dési sóbányáktól a Tiszáig terjedt, követve a só szállítás útját, később kettészakadt és az erdélyi rész lett a Külső- Szolnok megye. A 1876-tól a belső- a mai- Szolnok megyéhez csatolták a Nagykun és a Jász Kapitányságokat is.

Ismertette a megyei levélárban őrzött jelentősebb írat anyagok fondjait, amelyek a családtörténet kutatás során eredményesen felhasználhatok. A levéltár munkatársai szívesen látják a családfa kutatókat és javaslataikkal, ötleteikkel segítik a feltáró munkát.

Tanulságos és rendkívül érdekes az a kiállítás, amelyet ezután megtekintettünk. Címe: A szó elszáll – az írás megmarad? Iratpusztulások Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A kiállítás bemutatja, hogy milyen módon semmisültek meg, vagy rongálódtak a megye területén keletkezett történeti szempontból értékes és jogbiztosító funkcióval rendelkező iratok.

Eredeti dokumentumok segítségével ismerhettük meg, hogy a török hódoltság korában, a második világháború idején, vagy 1956-ban hogyan pusztultak el a múlt feltárása szempontjából felbecsülhetetlen értékű iratok. ( Bemutatásra kerültek egyéb „pusztító módok” is: beázás, penész, rovarok).

A kiállítást Mucsi László levéltáros mutatta be. Előadásában érződött a lelkiismeretesség és a magas szinten végzett szakszerű munka. A kiállítás tanulságos, kutatótársaink körében egyértelmű elismerést váltott ki. A Kulturális Örökség Napjára állították össze és nyitották meg.

Megfogalmazódott az az igény, hogy családok iratanyagának legjobb megőrzési helye: a levéltár.

A kitűnő ebéd után városnéző séta következett, amelyet Kis Krisztián Bálint történész vezetett. Végigjártuk a belváros nevezetes helyeit: Mária utca, Belvárosi Szentháromság Templom, zsinagóga, Tisza part, Városháza, Fő tér szobrokkal és még sok szép látnivalóval.

Délután az Aba-Novák Agora Kulturális központ különtermében megkezdődtek az előadások, „A társadalom és a családkutatás” címmel.

A házigazda Molnár Lajos Milán üdvözölte a résztvevőket, majd Lakatos Andor a MACSE elnökhelyettese köszöntötte és elismerő szavakkal méltatta a Szolnoki Családfakutató csoportot. Megköszönte a meghívást és további munkájukhoz jó egészséget és kutatókedvet kívánt. Méltatta Ari Ilona klub vezető eredményes, szervező tevékenységét.

Előadások: dr. Fülöp Tamás a Neumann János Egyetem rektora: A családtörténet-kutatás közösségteremtő ereje.
Tudományos adatokkal bizonyítva, rámutatott arra, hogy milyen fontos a közösség, az egyén életében. A családunk története összeadódva nemzetünk története lesz.

Dr. Erdész Ádám az MNL Békés Megyei Levéltár igazgatója: Családtörténet társadalomtörténeti nézőpontból- a Kner, - a Márki és a Ladics família kutatásának tanulságai. Minden család egy külön világ, - e három Békés-megyei család felemelkedése, különösen érdekes és tanulságos.

Dr. Körmendy Lajos ny. levéltáros: Család és családkutatás- történelmi –társadalmi gyökerek
Tudományos összefüggések a család és a társadalom között.

Szolnok egy szerethető város. Lakói barátságosak, az új ismeretekre nyitottak és fogékonyak. A családkutatásban évek óta eredményesen működik a Családfakutató Klub. Itt szerzett tapasztalataikat örömmel osztják meg másokkal is.
Tanulságos, kellemes napot töltöttünk ott. Vendégek és vendéglátók jól érezték magukat.

Köszönjük a szervezőknek, az előadóknak és valamennyi közreműködőnek a tanulságos szakmai napot.

Beküldő: Szücs János

Fotók: Szűcs János és Demeter Árpád

  Rendezvényeinkről szóló beszámolók képi anyagokkal (közgyűlés, díjátadó, levéltári látogatások, szakmai utak, találkozók) .

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum