Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2019.06.26. MACSE Szakmai utak - Kaposvár2019-06-26

MACSE Szakmai utak:
Kaposvári kirándulás

Időpont: 2019. 06. 26. szerda, 11.00-17.00 óra
Helyszín:Kaposvár
Szervezők: Ari Ilona, Csillagné Vég Katalin, Szücs János

 

Beszámoló

Kaposvár, Kaposvár!

Ezekkel a szavakkal köszönti a MÁV a frissen felújított állomás épületéhez vonattal érkező utasokat. Így volt most is, amikor befutott a Budapest felől érkező, egyetlen kocsiból álló IC-szerelvény. Ezzel a vonattal érkezett a MACSE csapata a Tudástár szakmai napjára Somogyország fővárosába, ahol Csillagné Végh Katalin kutatótársunk másodmagával fogadta az érkezőket. (A Somogyország kifejezést többször hallhattuk a nap folyamán, különböző összefüggésekben.) Egyik nehezen mozgó társunknak egy helybeli családkutató autójával sietett segítségére.

A családtörténet-kutatás népszerűségére jellemző, hogy már a vonaton megkezdődött a szakmai munka. A Budapest-Dombóvár között szolgálatot teljesítő fiatal kalauznő azonnal helyet foglalt mellettünk, amikor meghallotta, mivel foglalkozik a társaság. Elpanaszolta, hogy nem tudja megkezdeni a kutatást, mert nem ismeri az apai őseit. Rögtönzött tanácsadást tartottunk, amit köszönettel vett: források, MACSE honlap, levéltárak, internetes elérhetőségek, címcsere… reméljük segítettünk!

Dombóváron csatlakozott hozzánk a Szentlőrincről érkező Mátis István kutatótársunk - korábbi MACSE közgyűlések „legendás” levezető elnöke -, aki azonnal fotózni kezdett.

A tervezett időpontban megérkezett csapatunk a megyei levéltárba, ahol Polgár Tamás igazgató úr fogadott bennünket kedves szavakkal és hűs üdítővel. Itt csatlakoztak hozzánk a helybeliek. Többen is lettek volna, de éppen erre a napra esett egy kirándulás, ahol az igen népes kutató csapatból sokan részt vettek. Ugyancsak üdvözölt bennünket dr. Csillag Gábor, Kaposvár megyei jogú város jegyzője. Róla kiderült - annak, aki addig még nem tudta -, hogy egészen fiatalon, az elsők között csatlakozott egyesületünkhöz. A jegyző úr és édesapja is eredményes családfakutató.

Az igazgató úr ismertette Somogy megye és ezen belül a levéltár rövid történetét, a fontosabb levéltári fondokat. Kérdésünkre kitért a Fiumei kormányzóság magyar vonatkozású iratmásolataira, amelyek a levéltár honlapjára is felkerültek. Az utóbbi időben külön hangsúlyt fektettek az iskolák dokumentumainak begyűjtésére. Beszámolt arról is, hogy az elmúlt időszakban Kaposváron több sikeres tanfolyamot szerveztek a családtörténeti kutatás segítésére, melyek igen népszerűek a térségben. Az érdeklődők foglalkozása és életkora a diákoktól a nyugdíjasokig széleskörű. Sorra látogattuk a raktárakat, a kiállításon láthattuk a levéltár legféltettebb kincseinek másolatait, megismerhettük a kutatások szempontjából fontos forrásokat (anyakönyvek, családfák, nemesi kérelmek, hadkötelesek jegyzéke stb.).

A Somogy Megyei Levéltár 3 éve költözött mostani helyére, egy egykori iskolába. Előzőleg a belvárosban, a Rippl-Rónai téren a volt történelmi börtön épületben működött. A több évszázados építményt más célra tervezik hasznosítani, szűkössége miatt sem felelt meg a követelményeknek. Itteni elhelyezésük korszerűnek mondható.

Polgár úr felvetette: a levéltár szívesen venné, ha a MACSE létrehozna egy helyi csoportot. Megígértük, hogy ezt a kérdést továbbítjuk a vezetés felé. Az egyesületünk részéről Ari Ilona csekély ajándék átadásával köszönte meg a szívélyes fogadtatást és a sokoldalú szakmai tájékoztatást (vadonatúj tájékoztató füzet a MACSE-ról, a Szin folyóirat idei első száma, melyben „A családtörténet-kutatás közösségteremtő és kultúraközvetítő hatásai…” címmel jelent meg cikk, s mindez némi édességgel körítve).

Ebéd után városnézés következett Bocska Ágnes szakszerű vezetésével, aki a Kaposvár és Zselic Vidéke TDM Egyesület vezetője és nagyszerű idegenvezető. A sétálóutca, Dorottya Szálló, Táncsics gimnázium, régi városháza, Nagyboldogasszony székesegyház, szökőkutak és szobrok megtekintése után a fénypont a városháza dísztermének meglátogatása volt. Ott újra találkozhattunk dr. Csillag Gábor jegyző úrral, ő fogadott minket. Röviden összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a városházáról és annak díszterméről. A témában való jártasságát bizonyítja, hogy ő volt lektora „Az emelkedő város méltó dísze” című, a 115 éves kaposvári városházát bemutató igen színvonalas, képekkel gazdagon illusztrált kötetnek. Egy példányát mi is megkaptuk a BB21 könyvtára számára. Viszonzásként átadtuk a „Kis füzetben nagy segítség a családkutatáshoz” három kötetét.

Gyorsan elrepült az idő. A színes, változatos városi program, valamint az igazi emberi közösség, a kedves vendéglátás megérintett mindnyájunkat. Úgy érezzük, hogy ilyen látogatásokra, szakmai megbeszélésekre, egymás megismerésére nagyon nagy szükség van. Kellemes, tanulságos, valóban szakmai élményt nyújtó nap volt. Nagy-nagy köszönet a találkozó szervezőinek és minden egyes résztvevőjének!

Beküldő: Szücs János

Fotók: Mátis István

  Rendezvényeinkről szóló beszámolók képi anyagokkal (közgyűlés, díjátadó, levéltári látogatások, szakmai utak, találkozók) .

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum