Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2019.04.13. Látogatás a jubiláló mezőtúri családkutatóknál2019-04-13
 
A MACSE Szakma utak első rendezvénye:
Látogatás a jubiláló mezőtúri családkutatóknál
 
Helyszín:Mezőtúr
Időpont: 2019. április. 13. szombat, 10:00-17:30
 

Beszámoló

A Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesület (BFHE) Családkutató Tagozata közös ünneplésre hívta a MACSE tagjait. A rendezvény egyben az egyesület Oktatási munkacsoportja által összeállított Tudástárban szereplő szakmai utak első eseménye is volt. A látogatás keretében lehetőség nyílt Mezőtúr néhány nevezetességének megtekintése mellett az ismerkedésre és a mindannyiunkat érintő témák, mint az anyakönyvi kutatás és az egyéb források során összegyűlt tapasztalatok összegzésére, megbeszélésére.

Az eseményre 2019. április 13-án került sor, amelyre az ország több helységéből érkeztek résztvevők (Algyő, Budapest, Kecskemét, Szarvas, Szolnok, Tiszaföldvár, Törökszentmiklós).

Vendéglátóink gazdag programot állítottak össze. Első utunk a Túri Fazekas Múzeumba vezetett, ahol Pusztai Zsolt igazgató és egyben a BFHE elnökhelyettese fogadott minket. Rövid összefoglalót hallhattunk Mezőtúr és a múzeum történetéből. Elsőként Kabai László karcagi fotóművész kiállítását láthattuk, melynek címe: A nagykunsági puszta a 21. században. Majd az állandó kiállítást tekinthettük meg, ahol a mezőtúri fazekasságról és a gyűjteményről kaptunk szakavatott tájékoztatást.

A következő program a Közösségi Házban várt ránk, ahol a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár munkatársa, Gombás Judit tartott számunkra előadást „Akkor és most” címmel a város jubiláló nevezetességeiről, melyet Brakszatórisz Évával együtt állított össze. Egymás mellé tették a BFHE képeslapgyűjteményéből származó képeket a mai felvételekkel. Csak néhány példát kiragadva: szó esett a Kossuth házról, az útközben megcsodált Flóra-kútról, Spett Ernő emléktáblája kapcsán a városáért sokat tett polgármesterről, a Kossuth tér házairól, a Református nagytemplomról, a Bazár épületéről, a régi és az új Városházáról.

Később a Városi Galériában Elek Timi kreatív szőnyegszövő kiállítását csodálhattuk meg. A galéria a volt zsinagóga igényesen helyreállított helyiségében kapott helyet. A klasszicista épület 1862-ben épült. Programon kívül - csak kedvcsinálónak egy következő mezőtúri látogatáshoz - bekukkantottunk a Badár dinasztia csodálatos alkotásait bemutató Draskovits gyűjteménybe.

A következő eseménynek ismét a Közösségi ház adott otthont. Ez volt a nap csúcspontja, ismerkedés a helyi családkutatókkal. Szücs János MACSE-tag megköszönte a meghívást, majd néhány mondatban vázolta az országos egyesület megalakulásának előzményeit, annak 8 éves tevékenységét és fontosabb jellemzőit. További kutatási sikereket kívánt a családkutatási tagozat minden egyes tagjának. Átadta a MACSE vezetésének üdvözletét és egy ajándék könyvet: A reformáció kincsei sorozat 2. kötetét, amely a Magyarországi Református Egyházról szól.

Ari Ilona a kutatók vezetője vetített képekkel illusztrálva ismertetést adott a 10 éves klub családkutatóinak tevékenységéről, a lelkes csapat elismerésre érdemes tagjainak egyéni és közös munkájáról.

Ezután következett a résztvevők egyénenkénti bemutatkozása. Nagy figyelemmel hallgattuk kutatótársaink történeteit. Itt mutatkozott meg, hogy minden család más, mégis hogyan áll össze egésszé a história. Páli Pista szerint: „A Te történeted a mi történetünk, ebből összegződik az ország története!” Tanulságos módszereket kaptunk egymás példájából. Hálás köszönet illeti indexelő tagjainkat, mivel adatbázisunkból annyit tudunk hasznosítani, amennyit mi teszünk hozzá!

A nap folyamán nem maradtunk étlen-szomjan. A Pocakos étterem ízletes ételeivel rakott svédasztalos ebédet kínált. Délután pedig a családkutatók házi készítésű finomságokkal vártak minket.

Gyorsan elrepült az idő. A színes, változatos városi program, valamint az igazi emberi közösség, az őszinte vendéglátás megérintett mindnyájunkat. Úgy érezzük, hogy ilyen látogatásokra, szakmai megbeszélésekre, egymás megismerésére nagyon-nagy szükség van. Kellemes, tanulságos, szakmai élményt nyújtó nap volt.

Nagy-nagy köszönet a találkozó szervezőinek és minden egyes résztvevőjének!

Beküdő: Szücs János

   

  Rendezvényeinkről szóló beszámolók képi anyagokkal (közgyűlés, díjátadó, levéltári látogatások, szakmai utak, találkozók) .

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum