Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2018.11.24. „MACSE levéltári séták sorozat” Kalocsán2018-11-27
MACSE LEVÉTÁRI SÉTA A KALOCSAI FŐEGYHÁZMEGYEI LEVÉLTÁRBAN
Helyszín: 6300 Kalocsa, Hunyadi u. 2. (Katona István ház)
Időpont: 2018. november 24. szombat, 10:00
 

Beszámoló

A Kalocsai Főegyházmegye Levéltárában emlékezetes szakmai látogatáson vettek részt az érdeklődő MACSE tagok. Borongós, esőbe hajló őszi reggelen 23-an szálltunk fel Budapesten a Kalocsára vivő távolsági autóbuszra. Megérkezve hamar megtaláltuk a levéltár bejáratát a közelmúltban felújított székesegyház barokk épületekkel körülvett környezetében.
Csatlakoztunk a helyben várakozókhoz, akikkel együtt 30 főre duzzadt a csoport. Az emeleti előadóteremben paprikás pogácsával és üdítővel várt a házigazda.

Dr. Lakatos Andor a levéltár vezetője és egyesületünk elnökhelyettese a köszöntő bevezető után ismertette a több mint ezer éves érsekség levéltárának történetét. Térképekkel és vetített fotók, ábrák segítségével átfogó képet alkothattunk az itt folyó összetett levéltári munkáról.

Az érsekség neve és területe a történelem során gyakran változott. Trianon után a Kalocsai-Bácsi Érsekség elvesztette területének és lakosságának közel háromnegyedét. Határon kívül rekedt több mint száz plébánia. Mai működési területe 1993-ban alakult ki.
A levéltár fő részeit képezik az anyakönyveken túl a káptalani magániratok, az alapítványi-, gazdasági-, és hiteleshelyi iratok valamint az iskolai anyakönyvek is. Megtalálhatók itt az egyházi anyakönyvek másodpéldányai, melyek 2010 után már interneten is elérhetően. Közel 100 %-os a feldolgozottság a Kalocsa-Bácsi Érsekség és a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye 1945 előtti magyarországi forrásait tekintve.
Kutathatók a honlapon az Érseki Levéltárból a Szentszéki bírósági jegyzőkönyvek és az I. világháborús holttá nyilvánítási perek aktái, a Főszékeskáptalani Levéltárból a jegyzőkönyvek és a Hiteleshelyi Levéltár iratai, valamint gazdasági íratok, például a jószágigazgatósági.
Az E-kutatás egyértelműen sikeresnek mondható.

Szemléletes bemutatáson ismerkedhettünk meg a Levéltár kincseivel, többek között Mária Terézia királynő 1799-ben kiadott oklevelével és eredetiben megmaradt pecsétjével.
Dr. Lakatos Andor a levéltár vezetője egy nagyon szép könyvet ajánlott fel a csoportnak, melyet a szerencsés nyertes, Magyari György kutatótársunk vehetett át.

Ebéd után (melyet a kitűnő konyhájú Trófea étteremben fogyasztottunk el) a délutáni program a Szentháromság téri látnivalók megtekintésével folytatódott (Főszékesegyház, Érseki Könyvtár, Múzeum) és 16 óra tájban fejeződött be. Az érdekes szakmai foglalkozás után élményekben gazdagon, kissé fáradtan szálltunk ki az autóbuszból a Népligetben.

Köszönet illeti dr. Lakatos Andor levéltárvezetőt és Beszeda László szervezőt a maradandó élményt nyújtó emlékezetes „kalocsai napért”.

A kirándulásról készült képek a Rendezvények oldalon tekinthetők meg.

Beküdő: Szücs János

  Rendezvényeinkről szóló beszámolók képi anyagokkal (közgyűlés, díjátadó, levéltári látogatások, szakmai utak, találkozók) .

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum