Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2017.10.07. MACSE Temetői séták – Tematikus séta a Nemzeti Sírkertben2017-10-16
TEMETŐI SÉTA AZ 1848/49-ES FORRADALOM MÁRTÍRJAINAK A TISZTELETÉRE
Helyszín: A Fiumei úti Sírkert Budapest Fiumei út 16-18
Időpont: 2017. 10.07.
 

Beszámoló

A Fiumei úti főbejáratnál 2017. október 7-én Róka Zsuzsanna művészettörténész, a Nemzeti Örökség Intézetének főmunkatársa köszöntötte a MACSE által szervezett sétára érkezetteket.

Bevezetőjében vázolta az intézmény történetét, majd ismertette a tematikus séta tárgyát, amely a nemzeti gyásznap október 6-i tragikus eseményeihez kapcsolódik. Ezen a napon végezték ki 1849-ben Pesten, gróf Batthyány Lajos miniszterelnököt és Aradon a 13 honvéd tábornokot.

Az igazgatósági épület előtt a kivégzettek feleségeinek portréiból álló kiállítás látható: a hátrahagyottak emlékezete címmel.

Napsütéses, kissé hűvös időben kezdődött a séta, amelynek első állomása a nagy gonddal felújított Batthyány Mauzóleum volt, amely 1870-ben közadakozásból épült. Idegenvezetőnk ismertette gróf Batthyány Lajos, az első magyar miniszterelnök kivégzésének tragikus történetét, a mauzóleumban elhelyezett családtagok életútját, kiemelve feleségének gróf Zichy Antóniának tevékenységét. Az épületet Schickedanz Albert tervezte.

Kossuth Lajos Mauzóleuma a Sírkert legszebb helyén, egy magaslaton épült. Előtte a Kossuth család kedvenc virágjai pompáztak az októberi napsütésben. A csodálatosan, kívül-belül felújított épület az ország legnagyobb síremléke. Az épületbelső mozaikművészeti megoldásai egyedülálló élményt nyújtottak.

A mauzóleum szomszédságában találhatóak a budai és pesti temetőkből áthozott a szabadságharcban résztvevők honvédek sírhalmai. Itt látható többek között, a Haynau által 1849-ben megvesszőztetett Maderspach Károlyné sz. Buchwald Franciska síremléke is.

150 éve volt a kiegyezés. Szellemi atyja, a „haza bölcse” Deák Ferenc, akinek nyughelye, a mauzóleum, amelyet 1887. május 21-én avattak fel. Tervezője Gerster Kálmán, szarkofágját Stróbl Alajos, a belső tér díszítését Székely Bertalan alkotta és Róth Miksa irányításával alakították mozaikká.

Az emléképület kupolájának tetején álló női szobor Kiss György alkotása. A magyar szoboröntés első nagyszabású kísérletének sikere, Schlik gyár nevéhez fűződik.

Meghallgattuk többek között, Jókai Mór, Görgey Arthur, Petőfi Sándor szülei síremlékeinek történetét is.

Jászai Mari a „nagy magyar” színésznő maga tervezte síremlékét. Hallhattuk, hogy annak köveit a régi Nemzeti Színház bontása során válogatta össze. Itt a síremléken lévő oszlopok még láthatták 1848. március 15-én este, hogy az ifjú Jókai Móric a Bánk Bán előadáson fellép a színpadra és ott a Gertrudist játszó Laborfalvi Róza kebléből egy rózsát nyújt át részére.

Jászai Mari síremlékének felállítása után még 15 évig élt, rendszeresen látogatta a temetőt és baráti körével még piknikezett is későbbi nyughelye mellett.

A három órás séta a világviszonylatban is számon tartott, szépen restaurált (hat ló vontatta) Apponyi gyászhintójánál fejeződött be.

A MACSE nevében a meglátogatott helyszíneken nemzeti színű szalagokat helyeztünk el.

A séta vezetője Róka Zsuzsanna széleskörűen tájékozott, nagy felkészültségű, kitűnő előadó, így az idő múlását nem érzékeltük. Köszönet érte!

Köszönet illeti a tanulságos, élményt jelentő Tematikus séta szervezőjét Beszeda Lászlót is!

Képek
Képeket készítette: Gyurkó Tünde

Beküdő: Szücs János

  Rendezvényeinkről szóló beszámolók képi anyagokkal (közgyűlés, díjátadó, levéltári látogatások, szakmai utak, találkozók) .

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum