Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2014.02.11. Az „Év kutatóhelye 2013” díjátadás - Nyitra2014-02-12
 
AZ ÉV KUTATÓHELYE 2013
HATÁRON TÚLI DÍJ

 Helyszín: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Lovagterem
Bécsi kapu tér 2-4.
Időpont: 2014. február 11-én, kedden, 11 órakor
 
 

Beszámoló

A Magyar Családtörténet Kutatók Egyesület a kutatóinak szavazata alapján, a határon túli levéltárak közül ebben az évben a Nyitrai Állami Levéltárnak ítélte az év kutatóhelye díjat. A díj átadására stilusos környezetben, a Magyar Nemzeti Levéltár lovagtermében került sor.

Dr Mikó Zsuzsanna főigazgató asszony ünnepi köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy ezt a szimbolikus helyet választotta az Egyesület a díj átadásra. A MNL levéltárnak is célja a kutatók megfelelő kiszolgálása, segítése. Jó érzés, hogy a hazai és határon túli megyei levéltárak szolgáltatásai is ilyen elismerést vívtak ki.
A folyamatban lévő fejlesztések eredményeként hamarosan a megyei levéltárak számítógépein is elérhetővé teszik a egyházi anyakönyvek digitalizált anyagait, ezzel is tovább segítve a kutatókat.
Méltatta az MNL és az Egyesület eddigi (pl. Névváltozások) és várható további együttműködését.

Dr Kollega Tarsoly István az Egyesület elnöke elmondta, hogy 2011-ben alapította az Egyesület a díjat hazai és határon túli kategóriában. A lényeg, hogy a levéltárat látogató kutatók véleménye, szavazata alapján ítéljük oda a díjat. Bár ez díj szimbolikus, nem jár pénzzel, azért mindenki megjelenteti a honlapján. Jogosan büszkék rá, hiszen ebben az évben két megyei levéltár volt a díjazott. A nyitrai levéltárban nem egy megye, hanem Bars, Komárom, Nyitra megyék közgyűlési, egyházi, uradalmi anyagait is őrzik.
Néhány szó hangzott el a levéltár hányatott előéletéről (Bajmóc, Nyitra-börtön), mígnem a jelenlegi kényelmes, feladatokra alkalmas kastélyba kerülhettek Nyitraivánkára. Ma már nemcsak a hely kellemes, hanem a munkatársak is barátságosak, segítőkészek, szakmailag és emberileg is támogatók. Ez a díj is ezt fejezi ki.

Német József az Egyesület titkára, a szavazatok értékelője, felolvasott egy-két véleményező és köszönő levelet, amelyet vagy az oda látogató kutatók vagy a levélben érdeklődők írtak. Különösen köszönték a többnyelvű tájékoztatókat és a küldeményeket.

Mgr. Sarlota Drahošová igazgató asszony megköszönte a díjat, és bemutatóval kedveskedett a megjelenteknek. Bemutatta a levéltár épületét, raktározási lehetőségeit, a kutatótermet az olvasókkal.
Kiemelt néhány érdekességet az őrzött anyagaikból. Mindezzel további látogatásokra híva a kutatókat.

Az ünnepség fényképezkedéssel és büfés vendéglátással fejeződött be.

Az ünnepség megtekinthető itt!

Képek az ünnepségről itt!

Visszhang a honlapokon: Kultúra.hu, Bumm (magyarnyelvű szlovák) hírportál , Hiradó, Hírek.sk, Hírposta, Hírszemle, Kárpátalja.ma, Kultúra.hírfal, Nemzeti.net, Magyar Nemzeti Levéltár, Museum, Rövid.hirek, Stop, Szolnoki napló, Sztarold.hu, Wikipedia, xMagazin

Beküldő: Sztrányai Györgyné

  Rendezvényeinkről szóló beszámolók képi anyagokkal (közgyűlés, díjátadó, levéltári látogatások, szakmai utak, találkozók) .

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum