Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 
 Személyek 
 Családok 
 Események 
 Helytörténet 
 Személyes 
 Tallózó 
 Kutatásról 
Agnes Schilling - Menekülés Németországba
Csudnay Emil – egy századfordulós dszentri fiú története
Clama Anna, avagy a hamis keresztlevél
Mohácsy János szőnyi református rektor-főtanító emlékére
A kiskorú Réder Jenő névváltoztatása
Kray Jakab, a késmárki vértanú
Ötven évesen besorozva a „nagy háborúban”
Glück Gyuri szerencsésen hazatért a hadifogságból
A csatkai remete: Domján József
A Keleti Fronton (Kovács János emlékére)
Nem lettem „muss-muss” katona
Mikor született Kossuth Lajos?
Liszt Ferenc furcsa famíliája
dr. Kemény Gyula rehabilitációja
Krucsay János végrendelete
Önéletrajzi változatok a származásra
Szalay József - Csak egy magyar volt
Pálffy Ferdinánd végrendelete
Ekebontó Borbála
Clama Anna, avagy a hamis keresztlevél

Már kisgyerekként is tudtam, hogy nagymamám nagymamáját Clama Annának hívták, olasz származású volt, éppen 100 évvel édesanyám születése előtt született (1831-ben), a szülei pedig Clama Antal szalámigyáros és Pauer Anna. Őket ábrázolja a két régi festmény, amelyek nagyszüleim nappaliját díszítették. Anna keresztlevele az első dokumentumok között volt, amikett édesanyámtól még tíz évvel ezelőtt kaptam.. 1943-ban állították ki, a származási igazolás végett.

A Csutora temetőben levő sírkövén ugyan 1833-as születési dátum van, de mivel máshol is vannak pontatlan dátumok, nem foglalkoztam vele. Azután a FamilySearch honlapján közzétették az OSZK gyászjelentés-gyűjteményét. Itt döbbenten láttam Clama Alajos gyászjelentésében, hogy az ő lánya Havranek Antalné Clama Anna. Másik lánya Pisky Lászlóné Clama Karolin, a felesége pedig Majer Eleonóra. Még az unokák is szépen fel vannak sorolva De hát Alajosról sosem volt szó, csak Antalról!

Itt álltam tehát egy Clama Annával, akinek két születési dátuma (1831. december 24., illetve 1833. július 7.) és két pár szülője volt. Ezek szerint két Annának kellett lennie. 1833. július 7-én azonban egy szem gyerek sem született Fehérváron. Több évet átnéztem a fehérvári anyakönyvekben, de az 1831-es Annán kívül nem találtam másikat. Megtaláltam viszont Clama Alajost, aki 1814-ben született, és az ő szülei Clama Antal és Gross Borbála voltak. 1833-ban Alajos mindössze 19 éves volt, és a fiúk akkoriban sem nősültek ilyen fiatalon. Majer Eleonóra is előkerült, ő viszont 1819-ben született, tehát nem lehetett 1833-as születésű gyermeke. Találtam egy Clama Antalt is, aki 1833. január 6-án született, szülei Antal és Auer (és nem Pauer) Anna. Ez végleg kizárta, hogy id. Antaléknak 1833 nyarán lányuk született volna.

Havranek Antal és Clama Anna házasságlevelén nincsenek feltüntetve a szülők, de Clama Karolin évekkel később megtalált halottija szerint az édesanyját Rossi Annának hívták. Eszerint tehát volt Alajosnak egy előző felesége is. Élt Fehérvárott a 18.-19. sz. fordulóján egy Dominus Franciscus Rossi nevű ember, aki gyakran volt esküvői tanú és keresztapa, ám később eltűnt a feljegyzésekből. Lehet, hogy rokona volt Annának?

Hosszú évekig megrekedt a kutatásom ezen a ponton. Nemrég azonban megtaláltam Karolinának a házassági bejegyzését: e szerint Bécsben született 1841-ben.

Szerencsére a bécsi anyakönyvek elérhetők a neten, igaz, a városnak 23 kerülete van és minden kerületben több plébánia…

Nekigyürkőztem az ékes gót betűkkel írt matrikuláknak, mindenhol az 1833-as és az 1841-es évet néztem végig, azaz Anna és Karolina születési éveit. Végre az egyik szép délelőttön, a 6. kerületi Mariahilf plébániánál rám mosolygott a szerencse. Némely plébániákon névmutatót is írtak az anyakönyv végére, a Mariahilf is köztük volt. Ebben megtaláltam Clama Mária születési bejegyzését (1845), akinek szülei Alajos és Rossi Anna. A pedáns osztrákok nemcsak a gyerek szüleit, hanem a nagyszüleit is feljegyezték, így Mária minden kétséget kizáróan a keresett családhoz tartozott. Ráadásul a szülők házasságkötésének helyét és idejét is felírták, így kiderült, hogy Alajos és Anna 1833. június 18-án esküdtek Bécs Neulerchenfeld városrészében. Ez nem egészen három héttel Clama Anna születése előtt történt…

Innentől kezdve már gyerekjáték volt megkeresni a második Clama Annát (http://data.matricula-online.eu/en/oesterreich/wien/16-neulerchenfeld/01-12/?pg=43) és testvéreit Neulerchenfeld és Mariahilf adatai között. Összesen hat gyereket találtam. Megvan az esküvői bejegyzés, és Mária, valamint édesanyja halotti bejegyzése is. Rossi Anna osztrák leány volt, Neulerchenfeldben született (ez ma Bécs 16. kerülete, kb. 2 km-re, északra, a Westbahnhoftól). Édesapja, Johann, sajt- és szalámikereskedő, édesanyja Anna Zaucka. Az örömszülők tehát üzleti partnerek lehettek. Az anyakönyvben szerepel Antal sajátkezű aláírása, amellyel igazolja, hogy hozzájárul a házassághoz: Alajos ugyanis ekkor még igencsak kiskorú volt. Anna is apai engedéllyel ment férjhez, egy nappal 18. születésnapja előtt. (http://data.matricula-online.eu/en/oesterreich/wien/16-neulerchenfeld/02-10/?pg=84)

1841 és 1844 között a Mariahilf városrészbe költöztek (ugye ezt nem kell senkinek sem bemutatni?), itt Alajos áttért a fonal- és gyapjúkereskedésre. Rossi Anna 1849. február 9-én halt meg. Alajos a gyermekeivel hazaköltözött Fehérvárra, és 1851-ben újra megnősült. A már említett Majer Eleonórát vette el, egy igen tekintélyes polgár leányát, aki a mostohaanyjának, Auer Annának az unokatestvére volt. Ebből a házasságból nem született gyermeke.

Nem tudom, mi történt az első (1831-es) Clama Annával, akinek a keresztlevele helyettesítette a nála másfél évvel idősebb unokahúgáét. Azt sem tudom, nagymamáék tudták-e, hogy nem az igazi papírt szerezték be. Szerencsére a hamis keresztlevél is épp olyan jó volt, mint a valódi lett volna.

A kiinduló történetben van még néhány kiigazítanivaló. Clama Antal nemcsak szalámigyáros volt, hanem sajtkészítő is: a fehérvári anyakönyvekben csak ez utóbbi van feltüntetve (casearius, sajtos). Antal felesége nem Pauer, hanem Auer Anna volt, a keresztlevélen kívül mindenhol így szerepel.
 
A MACSE tagjainak segítségével azonosíthatók lettek a festmények is: Clama Anna édesapját és mostohaanyját láthatjuk a képeken. És az is bebizonyosodott, hogy a dátumok mindenhol pontosak voltak.

Beküldte: Bándy Márta,  2017 szeptember

 

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum