Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2019.07.25. Egyesületi kirándulás Bécsbe.2019-07-25

Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) és a

Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság (MHGT)

közös kirándulása Bécsben.

Július 25.-én a két egyesület tagjainak 20 fős csapatával a 36 C fokos hőségben egy ismertekben sokat adó, sikeres bécsi kirándulásban vettünk részt. A szakmai előadásokat dr. Pandula Attila az ELTE Történelem Segédtudományai Tanszékének docense, a MHGT elnöke tartotta.

Először a bécsi Heeresgeschichtliches Museum (Hadtörténeti Múzeum) https://www.hgm.at/museum.html történetével majd ezt követően annak három termével (Törökök elleni háborúk, Mária Terézia kora, Reformkor) ismerkedtünk meg.

Számomra a szentgotthárdi csatában Montecuccoli hadizsákmánya egy török zsebóra, valamint Savoyai Jenő zentai csatában megszerzett II. Musztafa szultán pecsétnyomója volt különösen érdekes.

Ezt követően Magyarország Bécsi Nagykövetségét látogattuk meg. Koncsek Barbara sajtó- és kommunikációs ügyekért felelős munkatárs vezetett végig a követség termein. Hosszú életem során számtalanszor megfordultam Bécsben, de soha nem volt lehetőségem hogy ezt a csodálatos épületet belülről is megtekinthessem.
1747-ben gróf Nádasdy Lipót kancellár – Mária Terézia hathatós támogatásával, a magyar vármegyék és a szabad királyi városok adományaiból gyűjtött pénzből - vásárolta meg a magyar Királyi Udvari Kancellária számára. A II. világháborúban súlyosan megsérült bár 1987-ben felújították, de várhatóan jövő évben újra teljes körű felújításban lesz része.
Elnökünk Reicher Péter szobáról szobára járva nem tudott betelni a sok, számára is ismeretlen festmények látványával. Szorgalmasan fényképezgetett a Nemzeti Portré gyűjteménye számára.
Láthattuk Mária Terézia 1741 évi koronázását megörökítő hat festményt és a sajnos a világháborúban a királyi Várban megsemmisült gigantikus méretű (24 nm) Benczúr Gyula: Millenniumi hódolat című festményének kisebb méretű másolatát.

Látogatásunk harmadik eseménye a Stephansdom (Szt. István székesegyház) megtekintése volt. Óriási tömeg közepette meghallgattuk idegenvezetőnk előadását a dóm történetéről, természetesen megnéztük a máriapócsi Szűz Mária oltárképet, a bécsújhelyi oltárt a magyar szentekkel, a szószéket.

A kirándulás sikerén felbuzdulva több résztvevő és dr. Pandula tanár úr kezdeményezésére elhatároztuk, hogy októberben egy újabb bécsi kirándulást szervezünk természetesen más minket érdekelhető nevezetességek megtekintésével.

beküldő: Hunyady László

képek: Hunyady László

  Beszámolók az egyesület által szervezet kirándulásokról.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum