Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.08.09. Orániai Vilmos, a katonagalamb2018-08-09 21:10:34

Orániai Vilmos, a katonagalamb
A második világháború egyik legügyesebb madara
Hőstettéért 1945-ben kitüntetést kapott

A második világháború egyik legügyesebb madara több mint kétezer angol katona életét mentette meg. Hőstettéért 1945-ben kitüntetést kapott.

Katonagalambok már az első világháborúban is teljesítettek szolgálatot: a harctéri postagalambok elég gyorsan hozzászoktak a csatamező zajaihoz. Mikor egy-egy ütközet során a távbeszélő-vezetékek megsérültek, a katonagalambok szolgáltatták a híradási lehetőséget a frontvonalon harcoló bakák és parancsnokaik számára. Az osztrák-magyar haderő 1916 környékén építette ki a postagalamb-állomások hálózatát. Európában 1916-ban például négyszázötven állomás mintegy százezer postagalambja állt szolgálatban. A technika fejlődésével a második világháborúban a hírvivő, katonai szolgálatot teljesítő galambok szerepe ugyan lecsökkent, de nem szűnt meg.

Az angolok egyik szárnyas jótevőjét Orániai Vilmosnak hívták, aki a hollandiai Arnhemben körbezárt katonáktól vitt üzenetet a parancsnokoknak, ezzel megmentve mintegy kétezer bakát. 1944 szeptemberében az Arnheim térségébe ledobott brit ejtőernyős egységet a németek körülvették. A rádió-összeköttetés elromlott, így a galamboké volt a főszerep, hogy megmentsék a brit katonákat. Közülük Orániai Vilmos bizonyult a legügyesebbnek: négy óra huszonöt perc alatt 420 kilométert repült, hogy a lábához erősített üzenetkapszulát sikeresen eljuttassa az Angliában lévő parancsnoknak. Nem kis teljesítmény volt ez a postagalambtól, mert „hadjárata” előtt napokig ketrecben volt, és az út felét nyílt víz felett, tájékozódási pontok nélkül kellett megtennie. Küldetése sikerrel zárult.

A második világháború idején sok galamb halálos sebeket szerzett a harctereken. A németek például harci héjákat képeztek ki, hogy a galambokat levadásszák. Maria Elisabeth Dickin 1943-ban megalapította a beteg állatokról gondoskodó emberek szervezetét, és ezzel együtt létrehozta a Dickin Medált, amely a Viktória-kereszttel egyenrangú, állatok számára adható legmagasabb brit kitüntetés. Orániai Vilmos katonagalamb 1945-ben a huszonegyedik madárként kapta meg az elismerést. A medált 1943 és 1949 között a második világháborúban végrehajtott hősi tetteikért harminckét galambnak, tizennyolc kutyának, három lónak és egy macskának adták át.

Forrás: honvedelem.hu | Orániai Vilmos, a katonagalamb

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum