Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.08.04. Magyar hadisírgondozók Lengyelországban2018-08-04 07:35:54

Az első világháború során hősi halált halt magyar katonák
sírjának felújítása a lengyelországi Tuchówban

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum valamint az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság hadisírgondozó szakemberei vezetik a lengyelországi Tuchówban a több száz első világháború során hősi halált halt magyar katona sírjának felújítását július 30. és augusztus 5. között.

A tartalékos és szerződéses katonákból, valamint közalkalmazottakból álló 15 fős magyar hadisírgondozó csoport a településtől távol eső fákkal övezett, bokrokkal sűrűn benőtt körbenőtt területen és a 160-as számú katonatemetőben kezdte meg a felújítási és karbantartási munkálatokat, a lengyel műemlékvédelmi hatóság szakmai felügyelete mellett.

A temetőben közel 300 magyar katonát temettek el, akik a gorlicei áttörés során haltak hősi halált. Az első világháború kitörésekor a német és osztrák-magyar elképzelésekkel ellentétben az Orosz Birodalom gyorsan mozgósította csapatait, és támadólag tudott fellépni a központi hatalmakkal szemben. Ezzel mind a Német Birodalmat, mind az Osztrák-Magyar Monarchiát arra kényszerítette, hogy erőit megossza, és kétfrontos háborút vívjon. 1914 ősze a Monarchia számára komoly veszteséget hozott a keleti fronton: a második lembergi csatát követően az oroszok kezére került Galícia jelentős része, de ekkor már Krakkót fenyegették, és betörtek a Magyar Királyság területére is. Az orosz előretörést a főleg magyarokból álló csapatok limanowai győzelme tudta megállítani, és a Dunajec folyón túlra szorították az orosz erőket.

A Monarchia megsegítésére a német hadvezetés a térségbe vezényelte Mackensen 11. hadseregét, amely az 1915. május 2-5. között végrehajtott gorlicei áttörés gerincét adta. A központi hatalmak előrenyomuló seregének bal szárnya az osztrák-magyar 4. hadsereg (császári és királyi 12. gyalogoshadosztály, magyar királyi kassai 39. honvéd gyalogoshadosztály, magyar királyi debreceni 11. honvéd lovashadosztály) soraiból került ki, amelynek támadási iránya a Tarnów-Dębica vonal volt. Ebbe a támadási irányba esett bele Tuchów városa is, ahol napjainkban is több száz magyar honvéd alussza örök álmát.

Az 1915 májusi Gorlicei áttörés térben és időben. Forrás: HM HIM

A magyar küldöttség tagjai a tereprendezés munkálatai után megtisztítják a katonasírok felületét, karbantartják a megkopott kereszteket, kijavítják az időjárás által megviselt sírjeleket, valamint kertészeti munkákat is végeznek. Munkájuk a jövő nemzedéke számára is lehetővé teszi a magyar katonahősökre való emlékezést. A végrehajtott munka zárásaként a Magyar Honvédség részéről Demeter Attila alezredes Tuchów testvérvárosának képviselőjével, Martfű polgármesterével, valamint magyar és lengyel társadalmi szervezetekkel közösen, katonai tiszteletadás mellett koszorút helyez el az elesett bajtársak emlékére a 164-es számú katonai temetőben.

Az idei munka illeszkedik abba a hosszú évek óta tartó gyümölcsöző kapcsolatba, amelyet a lengyel és magyar fél ápol a hadisírgondozás terén.

Fotó: Mátyás Botond hadnagy

TOVÁBB A TELJES CIKKRE >>

Forrás: honvedelem.hu | Magyar hadisírgondozók Lengyelországban

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum