Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.08.02. Könyvajánló - Felvidéki leventesors2018-08-02 06:38:37

KÖNYVAJÁNLÓ
B. Vida Júlia – Kántor Zoltán
Messzi idegenben – Egy felvidéki levente története

Egy még élő egykori kamasz katona életútját mutatja be a Dunaszerdahelyen kiadott, Messzi idegenben című könyv

A második világháború egykori résztvevőiből, tisztekből, altisztekből és honvédekből csak nagyon kevesen élnek köztünk, ami nem csoda, hiszen hetvenhárom éve ért véget az újabb világégés, de egyre fogyatkozik azok száma is, akik kamaszfejjel, leventeként szolgáltak a háborús időkben.

Ha egykori szemtanúkat és szereplőket akarunk az oral history módszere alapján interjúztatni, kiderül, hogy a huszonnegyedik órában vagyunk, eltelik pár esztendő, s lassan mindannyian a Legfelsőbb Hadúr égi hadseregében fognak szolgálni. Igaz, a rendszerváltoztatás óta rendre gyarapodik második világháborús memoárirodalmunk, azonban viszonylag kevés azon visszaemlékezéseknek a száma, amelyek a leventék sorsával foglalkoznak, pedig az akkor 12–21 éves fiúk többsége tagja volt a leventemozgalomnak, s harctéri élményeiket és hadifogságuk körülményeit hosszú ideig titkolniuk kellett.

Ma már csak kevesen tudják, mi is volt az 1945 előtti Levente Egyesület, amelyet befeketítettek a kommunista diktatúra évtizedei alatt, és a leventék többsége is csak másodrendű állampolgárként tengethette életét. Egy elátkozott nemzedék volt a miénk. Gyerekfejjel éltük végig a II. világháborút, annak elvesztését, hazatérésünk után a bizalmatlanság, kirekesztés légkörét, minden hátrányát – írta egykor Bodó László a Leventék című kötetében, s e megállapítása még jobban illik azokra, akik szülőföldje a vesztes világháborút követően ismét csehszlovák, román, jugoszláv vagy éppen szovjet uralom alá került.

Egy ilyen leventesorsról olvashatunk a Messzi idegenben – Egy felvidéki levente története címmel 2018 tavaszán Dunaszerdahelyen megjelent kötetben, amelyben B. Vida Júlia, a Ma7.sk rovatvezetője a vásárúti születésű, nyolcvannyolc esztendős Kántor Zoltán életútjának felidézésével mutatja be egy jobb sorsra érdemes nemzedék történetét. Bízunk benne, hogy a szerző igyekszik még felkutatni és megszólaltatni az 1938–1945 közötti magyar világ köztünk élő felvidéki szemtanúit.

Forrás: magyarhirlap.hu | Felvidéki leventesors

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum