Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.07.18. Utazás különvonattal az első világháború keleti-frontjának hadszíntereire2018-07-18 06:02:41

A Galícia Expressz programjának második napján
2018. július 16-án, hétfőn Tarnów városába látogatott el
a különvonat közel háromszáz utasa

A Nagy Háború keleti-frontjának hadszíntereit érintő történelmi körutazás résztvevői az első világháborús hősi temető mellett Bem József kőszarkofágját is felkeresték.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) történészei kíséretében elindult vonat az első világháború „elfeledett” hadszíntereit járja körbe a Tarnów–Przemysl–Florynka–Luzna-Limanova útvonalon. Az első állomás, Tarnów városa tartalmas programot kínált, hiszen a város történelme több szállal is kötődik hazánkhoz. A lengyel és a magyar nép közötti legszorosabb kapocs minden kétséget kizáróan Bem apó, a legendás ’48-as tábornok, aki mindkét nép szabadságharcából tevékenyen kivette részét. Bem József, a lengyel származású magyar honvéd altábornagy majd oszmán pasa, „a székelyek Bem apója”, Tarnówban született és itt is temették el.

A város északi részén fekvő parkban a kis tó felett elhelyezett, hat oszlopon álló kőszarkofágnál, a tábornok életútját, szíriai exhumálását, Budapestre, majd Tarnówba szállítását, valamint a Strzelecki park tavában elhelyezett mauzóleumban történt 1929. június 30-ai újratemetését Jakusch Gabriella, a HM HIM múzeum igazgatóhelyettese ismertette. Érdekesség, hogy tábornok kardját leszármazottja, Bem Vladimir örökölte, aki 1934-ben, a Bem-szobor leleplezésekor a kormányzó jelenlétében átadta azt Aggházy Kamil ezredesnek a Hadimúzeum igazgatójának. A kardot a mai napig őrzi a Hadtörténeti Múzeum és jelenleg is megtekinthető a ’48-as kiállításban.

A kőszarkofágnál történt főhajtást követően a Galícia Expressz utasai, a MÁV Nosztalgia Kft. idegenvezetőivel városnézésen vettek részt. Megtekintették a vasútállomás épületében található múzeumban kiállított Erdélyi Körképet, valamint a magyar-lengyel barátság parkban, Mihályfalusi Forgon Mihály, a magyar királyi 10. (miskolci) honvéd gyalogezred egyik századparancsnokának kopjafáját.

A Nagy Háború során az Osztrák-Magyar Monarchia szempontjából az orosz hadszíntéren zajlottak a legfontosabb hadműveletek, habár ezek kevésbé ismertek a nagy nyilvánosság előtt, mint például az olasz-front eseményei. Az orosz túlerő nyomásának engedve az osztrák-magyar hadvezetőség 1914. szeptember közepén kiürítette Galícia nagy részét és a Kárpátokba vonult vissza. Az osztrák-magyar, valamint a német hadvezetés az év végén megállapodott, hogy a következő évben a háború súlypontját áthelyezik a keleti frontra. A közvetlen cél az orosz haderő kiszorítása volt a Kárpátok előteréből és Galíciából. A januártól márciusig tartó offenzívák azonban csak részsikereket értek el.

A Galícia Expressz utasai öt napos útjuk során ezen hadműveletek jelentősebb helyszíneit keresik fel és emlékeznek meg hős katonáinkról. A program második napján az utasok számára az első világháború keleti hadszínteréhez kapcsolódó osztrák-magyar katonatemetők létrejöttével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Zeller Zoltán őrmester, a HM HIM lengyel-magyar hadisírgondozó feladataiért felelős altisztje foglalta össze, a tarnówi 200. számú katonai temetőben. A nyugat-galíciai osztrák-magyar katonatemetők létrehozásában érdemeket szerzett Anton Müller által tervezett sírkert fő ékessége egy felirat nélküli, kettős felépítményű központi emlékmű, latin kereszttel. Összesen 1619 katonát helyeztek itt végső nyugalomra, köztük az osztrák-magyar haderő 534 hősi halottját. Közülük 53-an magyar honosságúak. A temető jól példázza az urbánus környezetben is változatlan formában fennmaradt hősi-temetkezési helyeket.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE >>

Forrás: Utazás különvonattal az első világháború keleti-frontjának hadszíntereire

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum