Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.06.05. MNL ZML - Fényképek a Don-kanyarból2018-06-05 06:29:39

Fényképek a Don-kanyarból
a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára virtuális kiállítása

75 évvel ezelőtt, 1943 májusában ért véget a magyar 2. hadsereg Don-kanyart megjárt katonáinak kálváriája. Erre, illetve a nagykanizsai székhelyű 9. könnyű hadosztály Oroszországban hősi halált halt, eltűnt, vagy fogságba esett honvédeire emlékez(tet)ve készítette el új virtuális kiállítását a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára.

A 9. könnyű hadosztály alakulatai 1942 tavaszán az első csapattestek között érkeztek ki a keleti hadszíntérre. A június 28-án, Kurszktól keletre indított nagyszabású német offenzíva során az első vonalban küzdöttek, majd augusztusban a Donnál vívtak véres hídfőcsatákat. 1943. január 27-én – mint a visszavonuló magyar és német csapatok utóvédjei – utolsóként hagyták el a 2. hadsereg Don menti védőállásait. Veszteségeik mind a nyári hadművelet, mind a hídfőcsaták, mind pedig a visszavonulás során rendkívül súlyosak voltak.

E tragikus történelmi események egyes mozzanatait, helyszíneit és szereplőit a nagykanizsai seregtest számos tisztje, tiszthelyettese és legénységi állományú katonája örökítette meg amatőr fényképeken. Az elmúlt években az egykori események számos Zala megyei résztvevőjének leszármazottait sikerült felkutatnunk, és túlnyomó többségük szívesen bocsátotta rendelkezésünkre családi fényképgyűjteményének féltve őrzött darabjait.

A zalai seregtest katonáinak harctéri fotói közül a legjellemzőbb, legbeszédesebb képeket 2013-ban a „Zalai honvédek a Donnál” című fotóalbumunkban, majd 2014-ben, illetve 2017-ben az „Utóvédként a Donnál” címet viselő forrásgyűjteményünk képmellékleteként adtuk közre.

E könyvek kiegészítéséül, az azokból terjedelmi vagy egyéb okokból kimaradt, továbbá időközben előkerül, forrásértékű fényképekből készült új virtuális kiállításunk, illetve fotógalériánk, mely mintegy negyven, egykori Zala megyei honvéd (tiszt, tiszthelyettes vagy legénységi állományú katona) 309 darab, keleti hadszíntérről származó eredeti fotóját tartalmazza.

Doni fényképek a Zala Megyei Levéltár internetes lapján – a Zalai Hírlap ismertetője

Tovább a virtuális kiállításra

Forrás: Fényképek a Don-kanyarból – virtuális kiállítás (fotógaléria)

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum