Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.06.08. MNL OL - Nyomot Hagytak | Finisszázs2018-05-30 06:20:21

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára
Nyomot Hagytak | Finisszázs
Időpont: 2018. június 8., 17:00–18:30

A Magyar Nemzeti Levéltár Nyomot Hagytak | Évszázadok – Személyiségek – Aláírások című, egyedülálló, hét évszázad aláírásait és eredeti iratait bemutató kiállítása hamarosan átadja helyét egy új időszaki kiállításnak.

Első, nagyszabású kiállításunktól 2018. június 8-án, pénteken zenés finisszázzsal búcsúzunk, amelyre sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!

17.00 órakor a vendégeket Németh László Sándor, a kiállítás kurátora és Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár köszönti. Ezután Gerlóczy Zsigmond zongoraművész játszik, majd 17.30-tól A kurátor vallomása címmel pezsgőzéssel egybekötött szubjektív kurátori tárlatvezetésre invitáljuk az érdeklődőket. A program ingyenes.

A kiállításról:
Az aláírás maga az ember. Az ember, aki aláírásával jelzi, hogy egyetért mindazzal, ami a papíron áll, és hogy sajátja volt a döntés, amihez hozzájárult kézjegyével. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának interaktív tárlata egyedülálló gyűjteményének eredeti irataival mutatja be az az aláírás hitelesítő szerepét, valamint azokat a kiemelkedő eseményeket és személyiségeket, amelyek és akik befolyásolták hazánk történelmét, kultúráját és fejlődését a 14. század közepétől egészen a 20. század végéig.

A látogatók eredeti formában láthatják Mátyás király saját kezűleg aláírt okiratát, Dobó István ostrom utáni jelentését vagy éppen gróf Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú megrendítő búcsúlevelét.

A közelmúlt történelméből pedig olyan nagy-hatású világi és egyházi vezetők, valamint zseniális művészek kézírását böngészhetik testközelből, mint Ferenc József, Tisza István, Ady Endre, Albert Einstein, Bartók Béla, Kádár János és II. János Pál pápa.

A tárlatot angol és magyar nyelven megtekinthető kisfilmek és panorámavetítés kísérik. A mozgóképes összeállítások izgalmas betekintést nyújtanak a magyar történelem meghatározó szereplőinek eddig kevéssé ismert hivatali életébe és mindennapjaiba is.

További információk a kiállításról:
http://mnl.gov.hu/nyomothagytak
Nyomot Hagytak / Évszázadok - Személyiségek - Aláírások / kiállítás

Forrás: Nyomot Hagytak | Finisszázs

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum