Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.05.10-11. Oszd meg velünk a történeted!2018-05-06 07:08:03

Oszd meg velünk a történeted!
Europeana Migration Collection Days a Magyar Nemzeti Múzeumban
Időpont: 2018. május 10-11. 8-16 óra között

Ha van saját történeted a német kitelepítésekről, az 56-os forradalmat követő kivándorlásról, a szocializmus alatti disszidálásról, oszd meg velünk! Hozd el a fényképeidet, leveleidet, naplódat, bármilyen egyéb iratot, amit a fiókban találsz, hogy másolatban elhelyezzük Magyarország legnagyobb közgyűjteményében és bemutathassuk az európai közönségnek. Május 10-én és 11-én 8-16 óra között levéltárosaink a Magyar Nemzeti Múzeumban fogadják a migrációval kapcsolatos magániratokat és fényképeket.

A Magyar Nemzeti Levéltár a levéltári törvény alapján folyamatosan gyarapítja gyűjteményét magániratokkal ajándék, letét, vagy vásárlás útján. Az országos jelentőségű családok, kiválóságok, tudósok, művészek, írók hagyatékának átvétele mellett fontosnak tartjuk a hétköznapok dokumentálását, ezért szívesen várunk régi családi fényképeket, írott emlékeket vagy a kisebbségi létre vonatkozó emlékeket is.

A Magyar Nemzeti Levéltár digitális gyűjteményének legfontosabb darabjait megosztja az Europeanával. Az Europeana.eu ingyenes online hozzáférést biztosít több mint 3 700 európai múzeum, levéltár, könyvtár és galéria több mint 50 millió digitalizált anyagához. Gyűjteményeiben 43 ország 23 különböző nyelvű, rendkívül változatos tartalmai találhatók meg különféle témákról és eszközökön, többek között műalkotások, fényképek, divattervek, 3D képek, térképek és folyóiratok. A 2018-ban létrehozott Europeana Migration gyűjteménynek ezen belül @célja, hogy bemutassa, hogyan hatott a migráció a történelem során Európa kultúrájára és hétköznapjaira. 2018-ban ünnepeljük a Kulturális Örökség Európai Évét, ami a digitális kulturális örökségre, mint az emberek mindennapi életének részére, és különösen mint a fiatalok és az idősek kiaknázatlan tanulási forrására helyezi a hangsúlyt.

Mit hozz magaddal? Hozz néhány dokumentumot, ami összefügg a saját vagy családod történetével, leveleket, naplókat, fényképeket, rajzokat, recepteket családfát, esetleg családtörténeti vagy a család történetére vonatkozó – már meglévő – összefoglalót stb.

Mi lesz a helyszínen? Tiszteletben tartjuk, hogy ezek a dokumentumok fontos emlékek számodra, digitalizálni őket azonban egyszerűbb, mint képzeled. Levéltárosaink feltesznek majd egy-két kérdést az iratokkal kapcsolatban, meghallgatják a történetedet és elkészítik a másolatokat, amelyekből te is kaphatsz egy példányt. A másolatok használatáról rendelkezned kell, amelyhez a levéltárosok segítséget nyújtanak.

Mi történik ezután? Amennyiben megvan minden szükséges adat, a dokumentumok a Magyar Nemzeti Levéltár gyűjteményébe kerülnek, amelyből az engedélyed alapján a legérdekesebbek bekerülnek az Europeana Migration Gyűjteménybe. A történeted a nemzeti és európai emlékezet részévé válik. Természetesen a dokumentumok nyilvánosságáról bármikor rendelkezhetsz, az engedélyeket későbbi levéltári konzultáció során módosíthatod.

A gyűjtőköri feladatokat a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában a Magánlevéltárak és Gyűjtemények Főosztálya koordinálja. Amennyiben nem tudsz részt venni a mostani eseményen, irataidat előre megbeszélt időpontban tudjuk átvenni a levéltár központi épületében, melynek címe: 1014 Budapest Bécsi kapu tér 2–4. Időpontot az Országos Levéltár gyűjtőköri referensével, Schmidt Anikó főlevéltárossal lehet egyeztetni, az alábbi elérhetőségeken: schmidt.aniko@mnl.gov.hu, +36 1 225 2835.

A rendezvényre az Európai Bizottság által támogatott REACH projekt az ELTE BTK Atelier Európai Társadalomtudományi és Historiográfiai Tanszék (Atelier, ELTE BTK, Budapest), az Europeana és a Magyar Nemzeti Levéltár közös szervezésében kerül sor.

Forrás: Europeana Migration Collection Days a Magyar Nemzeti Múzeumban

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum