Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.04.05. MNL VaML - Levelek a múltból (2018. április)2018-04-09 15:13:21

MNL Vas Megyei Levéltára - Érdekes iratok - Április bolondja!
A Kőszeghez közeli Rőt településen lezajlott eset szokásos bolondozásként indult,
de a csínytevés nem jól sült el.

Április 1-je, a „bolondok napja” évszázadok óta a tréfás beugratások időszaka. A lóvá tett, rászedett személyt „április bolondja” névvel szokták illetni, a jól sikerült tréfát rendszerint nagy nevetés követi. Április 1-jén általában mindenkinek elnézik, ha bolondozni támad kedve, akár kisebb vicceket, akár tudatosan kitervelt komolyabb beugratásokat eszel ki.

A szokás Európa legtöbb országában, francia, olasz, német, angol nyelvterületen egyaránt elterjedt, de pontos eredete nem ismert. Egyesek egy kelta népszokásra, a tavasz kezdetének vidám megünneplésére vezetik vissza, más források IX. Károly (1550–1574) francia király 1564. évi rendeletétől eredeztetik, amely az új év kezdetét a korábbi április 1-jéről január 1-jére helyeztette át. Vannak olyan magyarázatok is, hogy a változékony, bolondos, szeszélyes áprilisi időjárás szolgált mintául az emberek közötti mókázáshoz.

Az áprilisi tréfa szokása Magyarországon is több évszázada ismert, és mindenkor a gyermekek körében számított igazán népszerűnek, amint ezt az alábbi, 1865-ből származó Vas vármegyei forrás is bizonyítja.

A Kőszeghez közeli Rőt (ma: Rattersdorf, Ausztria) településen lezajlott eset szokásos bolondozásként indult, de a csínytevés nem jól sült el, így végül egyik résztvevő félnek sem támadt nevethetnékje. Renner István 1865. április 2-án kelt, főszolgabíróhoz címzett feljelentő leveléből kiderül, hogy 12 éves leánya, Terézia, egy április 1-jei „pajkosság” miatt pórul járt, ugyanis súlyos verésben részesült a helybeli tanítótól. A felháborodott apa orvosi látleletet is csatolt beadványához, amely bizonyította, hogy a magáról megfeledkezett tanerő, Supper József, valóban tettlegesen bántalmazta a gyermeket. A levélből kiderül, hogy a leánya érdekében felszólaló édesapa is kapott egy pofont a tanítótól, akiről az a hír járta, hogy „már több ízben hivatásáról megfelejtkezve a gyermekekkel ily kegyetlen, mondhatni baromi módon bánt”.

Melega Miklós

(Lelőhely: MNL Vas Megyei Levéltára. A Kőszegi kerület Kőszegi járása (al)szolgabírájának iratai. Közigazgatási iratok. 348/1865.)

Forrás: Levelek a múltból (2018. április) - Április bolondja!

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum