Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.01.04. MNL VeML - protestáns vonatkozású iratok2018-01-04 05:26:38

Az MNL Veszprém Megyei Levéltára
fond- és állagszintű áttekintése a protestáns vonatkozású iratokról

Az MNL Veszprém Megyei Levéltára gazdag, sok információt közlő áttekintést készített az intézmény protestáns vonatkozású irategyütteseiről, amely alapján a téma iránt érdeklődő kutatók könnyen tájékozódhatnak.

Az MNL Veszprém Megyei Levéltára iratanyagában több mint 75 fondban található jelentős adattartalom a protestáns egyházak történetére vagy a protestáns intézményekre, személyekre vonatkozóan.

A számos értékes irategyüttes között a közigazgatás testületeinek, tisztségviselőinek iratai különböző korszakokból meghatározó jelentőségűek a kutatás szempontjából. Több irategyüttes rendelkezik elektronikus segédlettel, amelyek meglétét ugyancsak jelzi az áttekintés. Külön érdekesség Szentgál nagyközség iratanyaga az itteni református közösség miatt. E Veszprém megyei nagyközség lakossága a középkor óta nemesi kiváltságokat élvezett, a reformációt követő időktől máig a megye egyik legnagyobb református közössége. A török korban református többségűvé vált Veszprém város és megye református lakosságára vonatkozóan bőséges adatokkal szolgál a Veszprémi Káptalan hiteleshelyi levéltára iratanyaga, amelyhez darabszintű jegyzék áll rendelkezésre. Családok, személyek, egyesületek iratanyagaiban is számos protestáns vonatkozású adat lelhető fel. A példaként említettek csak elenyésző részét képezik a fond- és állagszintű összegzésben szereplő nagyon gazdag iratanyagnak, amely a kutatásban felhasználható.

A mellékelt táblázat tartalmazza a fondok, állagok jelzetét, megnevezését, évkörét, terjedelmét, a benne található, a reformációra, protestantizmusra vonatkozó iratanyag leírását, jellemzését, valamint a kutatást megkönnyítő segédletek jelzését. A feltárt iratok évköre 1535-től a 20. század végéig terjed. Az általános információk mellett csaknem minden fondról tartalmaz az áttekintés részletes kutatási tudnivalókat és érdekességeket, amelyek alapján könnyű a tájékozódás.

Az áttekintő táblázat mellett külön segédlet készült a felekezeti iskolák anyagáról, valamint a házállamosítások irataihoz:

mnl_veml_fondszintu_2.xls

hazallamositasi_jegyzekek_mnlveml.xls

kataszter_mnl_veml_iskolai_kataszter.xls

Forrás: Az MNL Veszprém Megyei Levéltára fond- és állagszintű áttekintése a protestáns vonatkozású iratokról

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum