Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2017.09.29. Kutatók Éjszakája | Budapest Főváros Levéltára2017-09-13 21:45:53

Kutatók Éjszakája Budapest Főváros Levéltárában
Időpont: 2017.szeptember 29. (péntek) 15.00 órától

Budapest Főváros Levéltára 2017-ben is csatlakozik a Kutatók Éjszakája országos programsorozathoz, amely szeptember 29-én kerül megrendezésre.

Programok

Kiállítások:
A pesti serfőzéstől a sörgyártásig
A heidelbergi sörgyártás története

Budapest Főváros Levéltárának a régió ipar- és építészettörténetének fontos részét képező budapesti sörfőzdéket és az ott főzött sör történetét bemutató kiállítása a Heidelbergi Városi Levéltárnak az egyik legszebb németországi város sörfőzdéinek, sörözőinek több évszázados, hagyományokkal teli múltjába kalauzoló tárlatával egészül ki. A 2017. június 9-én megnyílt kiállítás pesti része a levéltár I. emeletén található kiállító teremben tekinthető meg, míg a heidelbergi az aulában látható.

Tárlatvezetés „A pesti serfőzéstől a sörgyártásig” című kiállításon
Levéltárunk I. emeletén található „A pesti serfőzéstől a sörgyártásig” című kiállításon Hidvégi Violetta, Budapest Főváros Levéltárának főtanácsosa, a kiállítás kurátora tart izgalmas tárlatvezetést.
A tárlatvezetések időpontjai:
17.30
19.30
21.30

A tárlatvezetés regisztrációhoz kötött --> REGISZTRÁCIÓ

Az óránként induló levéltári séták során az érdeklődők megtekinthetik a levéltár épületét, betekintést nyerhetnek a levéltári élet mindennapjaiba. Bekukkanthatnak a nagyközönség elől elzárt helyiségekbe (raktárak, munkaszobák), láthatják munka közben az Állományvédelmi Főosztály munkatársait, akik digitalizálnak, restaurálnak, könyvet kötnek. A kutatóteremben lehetőséget biztosítunk a levéltár legrégebbi iratainak megtekintésére, illetve az intézmény által készített adatbázisok és online felületek használatával is megismerkedhetnek a látogatók, így elsajátíthatják, hogyan lehet a hagyományos levéltári kutatást már sok esetben otthonról is megkezdeni vagy akár lefolytatni.
A levéltári séták időpontjai:
17.00
18.00
19.00
20.00
21.00

A levéltári séta regisztrációhoz kötött --> REGISZTRÁCIÓ

Légy levéltáros!
Pagináltál már? Össze tudsz hajtogatni egy levéltári dobozt? Vasaltál már papírt? Ha nem, itt a lehetőség, hogy mindezt kipróbáld munkatársaink segítségével levéltárunk aulájában!

„Gyereksarok”
Levéltárunk aulájában a gyerekek a papírvasalás és a dobozhajtogatás mellett írhatnak oklevelet, illetve fotóparavánnál is lehet fényképezkedni.

„Hozd el és mutasd meg emlékeidet!”
Az Európai Unió 2014-től 2020-ig tartó időszakra hirdette meg a Kreatív Európa: az európai kulturális és alkotói (művészeti) szektorának támogatási programját, amelynek célja, – ahogy azt a program elnevezése is mutatja – az, hogy az európai polgárok alkotó, kreatív módon vegyenek részt Európa sorsának alakításában.
Budapest Főváros Levéltára a topotéka munkacsomag koordinációját végzi. A projekt a személyes iratok, gyűjtemények, családi hagyatékok megőrzésének jelentőségére kívánja felhívni a figyelmet. Erre szolgál a topotéka (www.topotheque.eu) elnevezésű informatikai platform, amely hozzáférhetőséget biztosít egy adott közösség múltjára vonatkozó személyes dokumentumaihoz, magánkézben őrzött forrásaihoz.

Magyarországon jelenleg hat topotéka működik:
BERETTYÓÚJFALU --> http://berettyoujfalu.topoteka.hu/
VÁROSLIGET --> http://varosliget.topoteka.hu/
BUDAFOK --> http://budafok.topoteka.hu/
JÓZSEFVÁROS --> http://jozsefvaros.topoteka.hu/
SOLYMÁR --> http://solymar.topoteka.hu/
SZÉKESFEHÉRVÁR --> http://szekesfehervar.topoteka.hu/

Ezen az éjszakán mind a hat Topotéka jelen lesz a levéltárban, személyesen is lesz mindenkinek lehetősége az egyes felületek megismerésére, beszélgetni az oldalakat szerkesztő munkatársakkal.
A Topotékák várják azokat a felajánlásokat, amelyekkel gazdagabbá, színesebbé lehet tenni ezeket a felületeket. A helyszínen lehetőséget biztosítunk az iratok, fotók szkennelésére, amelyeket azonnal vissza is adunk a tulajdonosának!

A magyarországi topotékák Facebook oldala: https://www.facebook.com/topoteka.magyarorszag/

Ferencvárosi Torna Club és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
A Ferencvárosi Torna Club és Budapest Főváros Levéltára között több mint két éve kiválóan működő együttműködés áll fenn. Ennek az együttműködésnek legújabb gyümölcsöző pontja, hogy a Fradi Múzeum lehetőséget kapott, hogy részt vegyen a szeptember 29-i Kutatók Éjszakáján.
Nagy örömünkre szolgál, hogy az idei évben a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum is csatlakozik a duóhoz, így még színesebb palettával várhatjuk az érdeklődő látogatókat.
A Fradi Múzeum az idei évben a Ferencvárosi Torna Club és a múzeum története iránt érdeklődőknek szeretne kedveskedni azzal, hogy különböző portálok segítségével betekintést nyújt a dicső múltba.

Könyvbemutató
Gárdonyi Albert terem 15.00 – 16.00
Könyvbemutató: Kisfüzetben nagy segítség a családkutatáshoz 1-2-3.

További információ: Kutatók Éjszakája honlapja
Az esemény Facebook oldala

Forrás: Kutatók Éjszakája 2017

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum