Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2017.06.18. Portál ajánló - Magyar ezredek az I. világháborúban2017-06-18 11:37:20

magyarezredek.hu
Az Osztrák-Magyar Monarchián belüli Magyar Királyság
területéről felállított alakulatok információs portálja.

"A magyarezredek.hu oldal az Osztrák-Magyar Monarchián belüli Magyar Királyság területéről felállított alakulatok információs portálja.

Térképes nézet:
A korabeli hadkiegészítési rendszer alapjaira illesztett térképes megjelenítés lehetővé teszi a magyarországi közös felállítású, és magyar királyi honvéd ezredek diszlokáció szerinti megjelenítését. A részletesebb áttekintést a gyalogság, lovasság, tüzérség, valamint a műszaki csapatok közötti váltás biztosítja. A hadtestekre, illetve honvédkerületekre osztott rendszeren belül további részletesebb információk jeleníthetők meg a területen elhelyezkedő hadosztályokról, ezredekről, illetve önálló zászlóaljakról.

Megjegyzés:
A megjelenítés az 1914-es év békehadrendjének állapotát rögzíti, mivel 1913-tól már gyakorlatilag megegyezett a közös hadtestek és a honvédkerületek kiegészítési területe. A későbbi, háborús időszak átszervezéseinek megjelenítése pedig használhatóság rovására vált volna.

Digitális dokumentumtár:
Portálunk a magyarországi alakulatokról megjelent világháborús összefoglalásokat, fegyvernem történeteket, vitézi tettek gyűjteményeit dolgozza fel, a Hadtörténeti Könyvtár, valamint a Hadtörténeti Múzeum Könyvgyűjteményének kollekciójára alapozva. Gyűjteményeink sajnos nem teljes körűek, ugyanakkor a széles körű gyarapításnak köszönhetően a vonatkozó kiadványok közel 95%-a megtalálható bennük. Ebből a merítésből készültek a portálunkon kereshetővé tett, digitalizált tartalmak. A kiadványokhoz eljuthatunk a főmenüből, vagy a keresett ezred térképen keresztül elérhető adatlapjáról – amennyiben kapcsolódik az alakulathoz dokumentum.

Az egyes könyvek a webböngésző új lapján megnyíló megjelenítőben válnak olvashatóvá, lapozhatóvá.

Az adott kiadványokból a többoldalas nézetben kiválaszthatók a nyomtatásra szánt oldalak. Alkalmanként egy-egy dokumentumból 5-5 oldal nyomtatására van lehetőség.

Adatbázis:
A digitalizált kiadványokban a kutatónak lehetősége van egyszerű, vagy összetett kereséssel fellelni a konkrét információt. Az egyszerű kereső a teljes szövegben, vagy az egyes dokumentumokban keres a megadott kifejezésre.

Az összetett keresés során a választható mezőkből különböző szűrőket kapcsolhatunk a találatok szűkítésére. Jellemző az egyes személyekre vonatkozó információk keresése, így a találatok pontosságát különböző metaadatok segítik: pl. arcképcsarnokban, vagy vitézi tettek leírása közt van meg a keresett név.

A keresett kifejezés könnyebb megtalálhatóságát a szövegen belül kiemelés segíti."

Magyar ezredek az I. világháborúban

Forrás: Magyar ezredek az I. világháborúban

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum