Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Fotógaléria Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 BB21 Közösségi hely 
 Családfa Klub 
 Füredi
    Asztaltársaság 
 Kirándulások 
 Matrikula 
 Szórólap 
 CD Kiadványok 
 Pályázatok 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2016.11.14. Meghalt Szluha Márton2016-11-15 04:40:49

GYÁSZHÍR
Meghalt Szluha Márton

Temetése 2016. december 5-én 11 óra 15 perckor lesz
Budapesten a Farkasréti temetőben

 

Kedves Listatársak!

Tegnap (2016 nov.13) kaptuk a gyászhírt feleségétől,
hogy 81 éves korában meghalt Szluha Márton.
Temetéséről később intézkednek.
Parkinson kórban szenvedett, utolsó napjaiban is dolgozott.

Üdvözlettel:

Fábiánné F. Melinda

 

Szluha Márton (1935-2016)

Szluha Márton a félévezredes családtörténeti irodalomban a legnagyobbak közé tartozik. Már gyermekkorában szembesült a családtörténet fontosságával, az identitás megőrzésében betöltött fontos szerepével, s azóta egy életen át megszállottan, hívatás szerűen űzte azt. Nemcsak családtörténeti hagyatékokat mentett meg a pusztulástól (lásd: pl. Horánszky Pál gyűjteménye), hanem saját maga is járta Vas vármegye, az Országos Levéltár és a Felvidék levéltárait, gyakran forgatta az OSZK gyászjelentés gyűjteményeit már akkor, amikor az csak Rákospalotán volt elérhető. Intenzív szakmai kapcsolatot tartott fent az emigrációban élő kiváló kutatókkal Vajay Szabolccsal és Vásárhelyi Miklóssal (Ez utóbbival együtt írta a három vaskos kötetet a Magyar császári és király kamarásokról.)

Szluha Márton műveit a szó szoros értelmében kilóban lehetett mérni. Az élet során begyűjtött hatalmas anyag termését, a saját maga által gépelt több ezer családra vonatkozó leszármazási táblázatait, családtörténeti jegyzeteit 1996 óta kezdte el publikálni elsősorban a Heraldika Kiadóval, anyagilag is támogatva azt. Elsőként saját családja, a verbói Szluha család története hagyta el a nyomdát majd azt követte a többi: Bács-Bodrog és Vas vármegye illetve a Felvidéki vármegyék (Árva, Liptó, Nyitra, Sáros, Szepes, Trencsén, Túróc stb.) összesen 10 kötet, A/4-es méretben, közel negyedmázsányi súlyával. Munkáit saját színes címer rajzaival, akvarelljeivel illusztrálta. S van még bőven feldolgozatlan kézirati anyag, reméljük, hogy utolsó éveiben hűséges barátja és egyik fő segítője, hagyatékának gondozója, Késmárky István ezeket kötetekbe rendezi és közkinccsé teszi.

Tagja és alelnöke is volt a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaságnak, számos közleménye jelen meg a Turul hasábjain.

Fő tevékenysége a családtörténeti kutatás volt, de emellett mellesleg okleveles építészmérnök (a rendszerváltás után saját mérnöki irodát üzemeltetett), továbbá 1994-től a Magyar Máltai Lovagrend tiszteleti lovagja, de ezeket a feladatokat is teljes emberként végezte.

Vermes Borbálával kötött házassága gyermektelen maradt, de tragikusan korán elhunyt Dénes fivére fiát majd annak gyermekeit szinte saját fiaként és unokáiként nevelte.

Utolsó éveiben egészségi problémái, súlyos betegsége szobafogságra ítélte, de családtörténeti tevékenységét szinte az utolsó leheletéig gyakorolta.

Hálás szívvel köszönjük a genealógia érdekében tett óriási életművét, nyugodjék békében!

Gudenus János József

 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE   Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  H-1114 Budapest, Szabolcska Mihály utca 7.    macse.koordinator@gmail.com 
Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum   -  Webmester