Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2014.06.19. Felhívás emlékművek gyűjtéséhez2014-06-19 05:59:58
Kedves Listatársak!
Az I.vh kitörésének közelgő centenáriuma
(szarajevói merénylet jún.28., hadüzenet Szerbiának júl.28.)
talán többeknek alkalmat ad a

MACSE "Emlékművek" projektjéhez csatlakozni.

Ehhez szeretnék kedvet csinálni saját élményemmel. Különösen azért is, mert becslésem szerint a feltölthető emlékműveknek a tizede sem szerepel még a Macse adatbázisban!!!

Bár először nem tűnt vidám elfoglaltságnak településeken emlékműveket keresni, valójában egy remek kirándulás kerekedett a dologból. Feleségemmel ketten tettünk egy kb. 200 km-s kört autóval a Baranya megyei Hegyháton, és úgy alakítottuk, hogy félidőben legyen egy csárda a közelünkben, az utolsó állomás pedig a gyógyfürdőjéről híres Magyarhertelend legyen. Kora délelőttől este 7-ig kb. 6,5 - 7 órát töltöttünk "nettó munkával", amit nagyon élveztünk, mert a táj gyönyörű volt, az emberek rendkívül kedvesek mindenütt, jókat nevettünk is (50 házas faluban nem találni egy közterületen épített emlékművet...), s láttuk a vidék szegénységét, de a fantasztikus kitartást, szorgalmat, vagyis a gazdagságot is. Meg persze kiváló alkalom volt felidézni, hogy saját családunkban kik mekkora áldozatot hoztak, milyen szolgálatot tettek a háborúban, hányan lettek hősi halottak, internáltak, hadifoglyok, menekültek, földönfutók, rokkantak, kitelepítettek, s mindezek végül is milyen hatással voltak a család későbbi sorsára. Szinte kimeríthetetlen téma, különösen, hogy a napi rohanásban ilyen beszélgetésekre egyébként semmi idő nem jut amúgy.
A megyében Romváry Ferenc 1999-ben készített egy pillanatképet az emlékművekről. (Romváry Ferenc: Memento Mori Pécs-Baranya, Alexandra Kiadó 1999). Így most látszanak másfél évtized változásai. Indokolja a mielőbbi adatfelvételt mindenhol, hogy az eltelt 15 év is meglepően sok változást hozott az emlékművek állapotában (némelyek nagyon leromlottak, de sokat felújítottak, áthelyeztek, újakat állítottak!)
A tartalmas és érdekes nap végén pedig délutáni jeggyel pihentünk egyet a fürdőben. Végül is 25 település biztosan több mint 50 emlékművét fényképeztük le (a napfény miatt többé-kevesebbé jó minőségben), ezek hamarosan láthatók lesznek a honlapon.

Bátran merem javasolni akár egyéni (családi) programnak is, fizikailag nem megerőltető, nagy kiadással sem jár, nagyocska gyerek/unoka is vihető, s a közösségnek nyújtott haszon mellett élményekben gazdag időtöltés. De kiváló közösségi (egyesületi) kirándulás is szervezhető ilyen céllal a mai határokon belül vagy azokon kívül is! Erre a centenárium kiváló alkalmat nyújthat! (Kérdés persze, hogy a Trianonnal lecsatolt részeken hány magyar emlékmű maradt meg, Dél-Baranyában nem sok...)

Azoknak, akik kedvet kapnak hasonló egynaposhoz, ajánljuk, hogy tájékozódjanak a honlap Emlékmű oldalán!

Üdvözlettel
Weber György

2014.06.12.

  Az egyesület által szervezett eseményekre való felhívások olvashatók itt.

Jelentkezés rendezvényekre

Mások által szervezett, de a kutatások szempontjából érdeklődésre számot tartható események ill. meghívók olvasható itt.


© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum