Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2019.03.18. A Mátyás király Emlékév 2018 projektzáró ünnepsége2019-03-25

A Mátyás király Emlékév 2018 projektzáró ünnepsége

Helyszín: 1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2-4.
Időpont: 2019. március 18. hétfő, 14:00

Beszámoló

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága az igazságos király trónra lépésének 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából a 2018-as évre Mátyás király Emlékévet hirdetett. Az emlékév zárására a Bécsi kapu téren a Magyar Nemzeti Levéltár és a Magyarság Háza közös rendezvényén került sor.
Az eseményen köszöntőt mondott: Dr. Szabó Csaba a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója és Csibi Krisztina a Magyarság Háza igazgatónője. Három témáról esett szó:

1. Merre járt Mátyás király? Hunyadi Mátyás és Aragóniai Beatrix királyné utazási helyei
A számítógépes alkalmazás matyaskiraly.mnl.gov.hu Mátyás király és második felesége, Aragóniai Beatrix királyné tartózkodási helyeit mutatja be térképen, amelyhez egy idővonal is kapcsolódik. Részletesebben a tavaly november 23-i rendezvényen:
http://mnl.gov.hu/mnl/ol/hirek/matyas_kiraly_emlekev_a_megvalosult_projektek_bemutatoja

2. A Hunyadiak címereslevelei 1447-1489 című kötet bemutatása, melyet az MNL Országos Levéltára az emlékév alkalmából adott ki. Szerkesztette Avar Anton főlevéltáros. A reprezentatív forráskiadvány a több országban, számos köz- és magángyűjteményben fellelhető Hunyadi János és Mátyás által kiadott címeresleveleket – a nemesi címerek használatára vonatkozó hivatalos uralkodói adományleveleket – gyűjtötte össze.
A rendezvényen Pócs Dániel, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Művészettörténeti Intézetének főmunkatársa hangsúlyozta: a kiadvány 47 pergamenre írott címereslevél alapos dokumentációját adja közre, ebből 32 eredeti dokumentum, 15 levél csupán másolatból vagy leírásból ismert. A címereslevelek fontos forrásai a Mátyás király idején működő budai miniátorműhely művészettörténeti kutatásának – emelte ki a kutató.

3. A rendezvény végén rövid bemutatás után ízelítőt kaptunk a középiskolások számára készült oktatófilmekből. Levéltári források szolgáltak alapul, azonban magához a filmek elkészítéséhez külső segítséget kellett igénybe venni. A Károli Gáspár Református Egyetem és a Pázmán Péter Katolikus Egyetem média tanszékének hallgatóival dolgoztak együtt. A Mátyás király kisfilmekkel szemben a következő előzetes elvárásokat fogalmazták meg: rövid (7-12 perc), szórakoztató, informatív, népszerűsítő. Elsőként különböző technikák alkalmazásával készült filmekből montázsszerű bemutatást láthattunk (szakkifejezésekkel a technikák: whiteboard, képregény, Facebook profil), majd két alkotást teljes egészében végignézhettünk. A kisfilmek ugyan kifejezetten a középiskolásokat célozták meg, de nagy tetszést arattak az ezen a korosztályon túli hallgatóság körében is. Az ígéret szerint youtube-on megtekinthetők lesznek.

Engedtessék meg egy személyes megjegyzés! A bemutatott kisfilmekkel a MACSE számára is megvalósítható ötletet kaphatunk, hogyan lehet viszonylag alacsony költséggel, magával ragadóan terjeszteni egy-egy témát. Az egyesületünk népszerűsítésére is lehetne hasonló módon rövid bemutatkozó kisfilmet összeállítani, amelyből megtudhatják, hogy kik vagyunk, mivel foglalkozunk, milyen projektjeink vannak stb. Az elnök úr régóta tervezett látogatásának az MNL főigazgatójánál egyik pontja is lehetne: magának a családtörténet kutatásnak a segítésére készíteni egy kisfilm sorozatot. A szakmai részét közösen vállalhatnánk a levéltárral, az MNL pedig a már bevált egyetemi kapcsolataival kiviteleztetné.

Beküldő: Ari Ilona

   Előadásaink meghívott előadók vagy kutatóink részvételével.
Beszámolók általunk hallgatott előadásokról.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum