Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2018.10.09. MACSE Klubest Előadó: Dr. Kökényesi Zsolt2018-11-25

MACSE KLUB
MACSE SZAKMAI KLUBEST
Időpont : 2018. október 09. kedd, 18:00
Helyszín: a BB21 Közösségi Hely (1114 Budapest, Bartók Béla út 21.)
Előadó: Dr. Kökényesi Zsolt
Téma: Az iskolai anyakönyvek, mint családtörténeti források.
Egy készülő kora újkori gimnáziumi adatbázis.

Beszámoló

Október 9.-én este a MACSE Klub örvendetes módon megtelt Dr.Kökényesi Zsolt, az ELTE BTK tudományos munkatársának esti előadásán. Az előadás címe: „Az iskolai anyakönyvek, mint családtörténeti források. Egy készülő kora újkori gimnáziumi adatbázis.”

Dr. Kökényesi Zsolt a 2015-től működő "Katolikus iskoláztatás a kora újkori Magyarországon" ELTE-NKFIH kutatócsoport tudományos munkatársa.
Doktori disszertációját 2016-ban védte meg az ELTE-n "A magyar arisztokraták integrációja a bécsi udvarba 1711 és 1765 között" címmel. Kutatásai elsősorban a 18. századi magyar arisztokráciára vonatkoznak, a katolikus iskoláztatást vizsgáló projekt során is elsősorban ennek a társadalmi rétegnek a vizsgálatára fókuszál. Az előadó kb. 50 percben összefoglalta a 16-18. századi jezsuita oktatás főbb tudnivalóit, ismertette a legfontosabb iskolákat, s az anyakönyvek információit. Beszámolt a készülő jezsuita gimnáziumi adatbázisról, egy-két lekérdezési példával is jelezve a lehetőségeket. Kb. egy év múlva várható a mintegy 250 ezer beiratkozást tartalmazó, kb. 70 ezer fő adatait tartalmazó iskolai adatbázis internetes publikációja. Ha sikerül megvalósítaniuk, ez lesz az első nagyobb szabású hazai vállalkozás (fontosságát emeli, hogy ebben az időben meghatározó volt a jezsuiták szerepe az oktatásban). Más rend, ill. más gimnáziumok anyagáról sajnos még nem készült átfogó feldolgozás, az adatok részlegesek, töredékesek. Az adatbázis logikus folytatása lehetne az a felsőoktatási adatbázis, amely az akadémiákon és az egyetemen tanulók, ill. a peregrinus, külföldön tanuló magyar hallgatók adatait tartalmazza, erre vonatkozó kutatások Szögi László (ELTE Egyetemi Könyvtár-Levéltár nyug. igazgató) vezetésével történtek az elmúlt évtizedben. Számos kiadvány is napvilágot látott, de hogy adatbázis formájában mikor lesz elérhető, az sajnos még nem tudható.

Az előadás végén számos kérdés is elhangzott a témával kapcsolatban. Az érdeklődésnek az előadó is örült, kb. fél nyolckor széledt szét a társaság.

Beküldő: Dr. Lakatos Andor Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár vezetője

Előadás (video)

   Előadásaink meghívott előadók vagy kutatóink részvételével.
Beszámolók általunk hallgatott előadásokról.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum