Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2015.12.07. MACSE Klubest Előadó: Kovács Eleonóra2016-01-09

MACSE KLUB
MACSE SZAKMAI KLUBEST
Időpont : 2015. december 07. hétfő 17:30 óra
Helyszín: Családfa Kft irodája, 1036 Budapest Bécsi út 83.
Előadó: Kovács Eleonóra levéltáros
Téma: Az Őskereső. Evangélikus anyakönyvek az interneten

Beszámoló

Előadónk Kovács Eleonóra a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa volt, aki a Magyar Evangélikus Egyház (MEE) Gyűjteményi Tanácsának elnöki minőségében számolt be arról a nagyszabású munkáról, amelynek során az Egyház 2014-ben megkezdte anyakönyveinek digitális feldolgozását.
Elmondta, hogy az egyház Gyűjteményi Tanácsa által koordinált és ellenőrzött országos projekt eredményeképpen az evangélikus anyakönyvi adatbázis, az Őskereső (www.oskereso.hu) immár bárki számára elérhető és kutatható az interneten. A munka azonban még nem fejeződött be. Kis létszámmal érték el az eddigi jelentős eredményeket, amelyeket folyamatosan tesznek közzé. A projekt az egyház saját erőforrásainak, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának köszönhetően indult meg.

A Magyarországi Evangélikus Egyház anyakönyvei a hat kiemelt gyülekezeti levéltárban (Békéscsaba, Győr, Nyíregyháza, Orosháza, Sopron, Szarvas-Ótemplom), valamint az egyházközségek őrizetében találhatók.
Az anyakönyvek közzétételének alapelve az önállóan anyakönyvező egyházközségenkénti betűrend. Az adatbázis ezen túl azonban nem követi az egyházigazgatási beosztást.
A főbb anyakönyvtípusok (keresztelési, házassági, halotti) mellett, ahol fellelhető, ott közzéteszik a konfirmációi, áttérési, iskolai anyakönyveket, valamint egyéb, az anyakönyvekhez kapcsolódó dokumentumokat is (indexek, Amerikába vándoroltak jegyzéke).
Célkitűzésük, hogy 2017-re, a reformáció 500. évfordulójára, valamennyi magyarországi evangélikus anyakönyv az interneten is hozzáférhető legyen.
Az egyház levéltáraiban az erre vonatkozó törvényi szabályozásnak megfelelően a személyes kutatás ingyenes, de az adatbázis folyamatosan bővülő anyaga csak regisztrációs díj ellenében kutatható. Az előfizetés díja: 5 eFt/3 hó, ill. 18 eFt/év.
A hallgatóság elismeréssel vette tudomásul a főlevéltáros asszony és csapatának eredményes munkáját, és ezt Kolléga Tarsoly István, a MACSE elnöke zárszavában tolmácsolta is.

Beküldő: Lévay Béla

   Előadásaink meghívott előadók vagy kutatóink részvételével.
Beszámolók általunk hallgatott előadásokról.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum