Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2015.09.14. MACSE Klubest Előadó: Bubryák Orsolya2015-10-12

MACSE KLUB
MACSE SZAKMAI KLUBEST
Időpont : 2015. szeptember 14. hétfő 18:00 óra
Helyszín: Családfa Kft irodája, 1036 Budapest Bécsi út 83.
Előadó: Bubryák Orsolya PhD művészettörténész
A MTA Bölcsészettudományi Kutatóintézet
Művészettörténeti Intézetének tudományos főmunkatársa
Téma: Családfakutatás és művészettörténet. Egy magyar főúri kincstár származástörténete

Beszámoló

Ezúttal is egy a címe alapján már első hallásra is érdekesnek ígérkező előadásra ülhettünk be a Családfa Kft. irodájába.

Az előadás összefüggésében mutatta be egy főúri család genealógiáját a nagy értékű családi kincstárának a sorsával. A kincstár főleg ékszerekkel kirakott aranyozott ezüst tárgyakból állt. Ennek a vagyoni formának a jelentőségét a földvagyonnal szemben a mobilitása, a könnyű elmenekíthetősége adta. Ezért a földvagyon családon belüli öröklődéséhez sok tekintetben hasonló szabályok vonatkoztak rá, amelyek meghatározták az egyes családtagoknak járó részt. A cél az ősi örökölt vagyon családon belüli megtartása volt. Az egyéni jogon szerzett részre ez nem vonatkozott. A család szétágazásával a vagyontárgyak is egyre inkább szétszóródtak, de egyes ágak kihalásával ismét koncentrálódtak. Ezeknek a szigorú, bár időnként megváltozó öröklési szabályoknak (senioriátus, majorátus) az ismeretében az egyes tárgyak sorsának nyomon követése információt szolgáltatott a családtagoknak a családfán elfoglalt helyére, illetve betöltött hivatali pozíciójára.

A család bemutatása az első és legfontosabb tagjának, a „klán” rangját és vagyonát megalapozó erdődi Bakócz Tamás esztergomi érseknek a bemutatásával kezdődött. Majd a tőle származó monyorókeréki és monoszlói Erdődy család következett, nyomon követve kincstáruk darabjainak családon belüli sorsát egészen a családi gyűjtemény 1930-ban történt aukciós kiárusításáig, amikor az végleg szétszóródott.

Az Erdődy család neves tagja volt a család galgóci ágát megalapító Erdődy György (1680-1759), aki 1720-ban kamaraelnökként megvásárolta a Vág-völgyi Galgóc kis kastélyát, és létrehozta belőle az Erdődyek első hitbizományi birtokát. Erdődy György jelentős mecénási tevékenységet folytatott. Nevéhez kötődik pl. a pozsonyi koronázási dóm elbontott főoltárának megmentése, amikor azt Galgócra vitette át a várkápolnájába.

Az előadó bemutatott néhány különösen érdekes és értékes tárgyat a kincstárból, mint pl. Erdődy Anna eredetileg 11 darabból álló serlegsorozatát, amely augsburgi műhelyben készült, és a Nemzeti Múzeumnak sikerült megszereznie. Színesítette az előadást olyan történettel is, mint Erdődy György feleségének, Rákóczi Erzsébetnek a kísérlete, hogy a maga számára kimentsen az Erdődyek tulajdonából néhány értékes tárgyat. Ebből a célból azokra utólagosan rávésette a saját őseinek a monogramját.

Nem csalódtunk! Az érdekes témát kiváló stílusú előadó mutatta be.

Beküldő: Lévay Béla

   Előadásaink meghívott előadók vagy kutatóink részvételével.
Beszámolók általunk hallgatott előadásokról.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum