Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
MACSE Klubest 2014.12.09. - Beszámoló - Előadó: Dr. Késmárky István2014-12-30

MACSE KLUB
MACSE SZAKMAI KLUBEST
Időpont : 2014.12.09 du. 18:00
Helyszín: Családfa Kft irodája, 1036 Budapest Bécsi út 83.
Előadó: Dr Késmárky István geofizikus a
Magyar Geofizikusok Egyesületének az alelnöke
Téma: A genealógia, mint adatfeldolgozási probléma

A genealógia, mint adatfeldolgozási probléma

Késmárky István (geofizikus)

Az adat- és szövegfeldolgozás gyors fejlődése, a nagy digitalizálási projektek és az internethasználat általánossá válása a genealógiai kutatás lehetőségeit is bővíti. A bővülő kutatás és az életművek kívánatos integrálása azonban komoly műszaki problémákat vet fel:

  1. A genealógiai irodalomban régóta léteznek általánosan ismert „kvázi szabványok”, de a számítógépes adatfeldolgozás céljaira a „legjobb eljárások” is finomításra szorulnak. Elsősorban a személynevek és dátumok gépi felismerése a kritikus. A szabvánnyal kapcsolatban első helyen érdemes megjegyezni, hogy tárgya lényegéből eredően a genealógiának szüksége van az élet három legfontosabb eseménye – a születés, házasságkötés és halál – jelzésére három, másra nem használt karakterrel. A számítógép billentyűzet adott lehetőségeire és a magyar szakirodalom zömére tekintettel aligha jöhet szóba más, mint a „*”, „=” és a „+”.
  2. Pár ezernél lényegesen nagyobb terjedelmű adatállományok nehezen áttekinthetőek, és minden egyes apró művelet is hosszadalmas és fárasztó. Például, 10000 adat feldolgozása során tételenként egy-egy másodperc megtakarítás bő egyórás munkaidő nyereség - és megfordítva. A fárasztó és újabb hibák bevitele szempontjából is veszélyes interaktív munkával való takarékosság tehát elsőrendűen fontos. Ami „szabályos”, azt valahogy automatizálni is lehet. Ugyanígy, a géppel felismerhető szabálytalanságok (pl. a formailag hibás rekordszerkezet és dátumok stb.) kezelésére is vannak hatékony eszközök.
  3. A külföldi, indogermán írásmódot és terminológiát a felhasználóra erőltető szoftverek súlyos tehertételt jelentenek a magyar adatok tárolása, feldolgozása és publikációja során, márpedig a publikáció és az életművek integrációja a kutatás legfontosabb célja. Komoly publikálási tevékenység nem képzelhető el, ha nagytömegű „gépi formátumot” vissza kell fordítani magyarra. Emiatt fontos, hogy a „gépi formátum” és a „publikációs formátum” minél közelebb álljon egymáshoz, vagy az „átjárás” teljesen automatikus legyen.
  4. Sajnos, nem érdemes várni olyan szoftverekre sem, melyek a családfák automatikus, tudományos igényeket kielégítő grafikus megjelenítésére képesek lennének.
Néhány elv, amit a kutatóknak érdemes megfontolnia:
  • A genealógiai kutatás - mint „előfeldolgozás” - során az anyakönyvi és egyéb dokumentumokból személyazonosításra és az életút tömör leírására alkalmas „rekordok” készülnek, a „kvázi-szabvány” szerint.
  • A „rekordokat” legegyszerűbb (program)eszközökkel is nagyon hatékonyan lehet – és érdemes – rendszerezni, tárolni, hogy használhatók legyenek teljes körű keresésekre, összefüggések, kapcsolatok feltárására. A külföldi szoftverek használata könnyen zsákutcába vezet.
  • Érdemes minden feltárt adatot publikálni. Ami nekem nem látszik fontosnak, az más számára nagyon is az lehet. Ilyen alapon számos kapcsolatfelvétel, személyes eszme- és adatcsere jöhet létra az átfedő érdeklődési területű kutatók között.

Példák:
A legegyszerűbb hagyományos adattárolási és publikációs forma a kötött sorrendű genealógiai lista, ahol a kiscsaládok gyerek sorozatai közvetlenül az apa rekordja után, hierarchikusan, skatulyázott rendszerben vannak elhelyezve. Ez az adatstruktúra, néhány nagyon egyszerű html kóddal kiegészítve alkalmassá tehető a generáció sorszámával arányos „behúzási mélység” azonnali, rugalmas megjelenítésére a képernyőn, mint amilyen a Marek-féle adatbázis. Az áttekinthetőbb, tagolt megjelenítés a minőségellenőrzés szempontjából is hasznos. Az előadó vállalta, hogy érdeklődés esetén ezeket az ismereteket egy 1-2 órás tanfolyamon teljes részletességben is előadja.

Képek

Beküldő: Késmárky István (geofizikus)

   Előadásaink meghívott előadók vagy kutatóink részvételével.
Beszámolók általunk hallgatott előadásokról.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum