Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2017.03.16. Emlékeztető a MACSE-BFA összejöveteléről2017-03-17 06:15:03

MACSE BFA

Emlékeztető

a MACSE Balatonfüredi Asztaltársaságának
2017. március 16-ai összejöveteléről
Helyszín: Balatonfüred, Lipták Gábor Városi Könyvtár (Kossuth u. 35.)


Baán Beáta, Németh József, Mahler Wolfgang Otto, Németh Ákosné Rácz Lídia, Somogyi Zsigmond, Tálos Géza.

Németh Józseffelkérte Baán Beátát, hogy beszéljen arról, mire jutott az angolkisasszonyok veszprémi intézetének kutatása kapcsán. Közben bevetített néhány archív képet a veszprémi intézetükről és a csopaki nyaralójukról.

Szűk körben, ámde annál hatékonyabban találkoztunk ma. Igazi asztaltársaságként ültünk körbe a balatonfüredi Lipták Gábor Városi Könyvtárnak egy asztalát, ahol megbeszéltünk egymással jó pár régi és nem kevés aktuális témát. Csak felvillantás-szerűen a beszédtémáinkról:

  • Gudenus János Örmény eredetű magyar nemesi családok genealógiája c. könyvéről;
  • eleméri és ittebei Kiss Ernő aradi vértanú füredi kötődéséről, és arról, hogy lehet, hogy az első füredi Anna-bál legendája tényleg csak egy legenda;
  • Vörös Ferenc Kis magyar családnévatlasz (2014) és Kárpát-medencei történelmi családnév atlasz (2017) c. könyvéről – mindkettőt a kezünkben forgathattuk, de megjegyzem, illusztratív térképei ellenére vajmi kevés segítséget ad a családkutatáshoz, mindössze a családnevek etimológiai eredetéhez nyújt segítséget;
  • 1696-ban mely földesurai voltak a Veszprém megyei községeknek;
  • Somogyi-címer története: 1795. évi kutyabőrt egy dobkészítő akarta felhasználni célirányosan;
  • Leitold Ferenc, aki szerepel Tótvázsony 2. vh-s emlékművén is, mint hősi halott, 1944-ben Budapesten eltűnt, de mint egy lengyel adatbázisból kiderül, felbukkant Auschwitzban, mint a Waffen SS tagja.

Tálos Géza ezt követően folytatta családnév ismertetőjét Balatonfüred 1757. évi összeírásáról. Az elmúlt alkalommal a tősgyökeres református családokat ismertette, ezúttal a „gyüttmenteknek” nevezett és egyéb vallású családokat.

Református szórványcsaládnevek: Szentgyörgyi (István, lelkész), Csippán (tanító), Vince, Marton, Vas, Csizmazia, Vajda, Böc(i), Pálfi, Csajági, Vitális, Káldi, Bedegi, Hetési, Bagó(ly), Tolnai, Major, Bodó, Király, Szokoli, Győrfi, Domokos, Körmendi, Nagy, Teleki, Csete, Pápai, Hegyi. Velük kapcsolatban kifejtette, hogy a nevek alapján szerinte a családok többsége Somogy megye nyugati részéből költözött Balatonfüredre a török elől menekülve.

Egyéb vallásúak: evangélikusok: Keresztes, Ágoston; r. katolikusok: Balla, Tóth, Csizmazia, Pillik, Szűcs, Beck, Vas, Badics, Jóna, Molnár, Nagy, Varga, Nemes, Takács, Borbély, Szakács, Tulok, Ceglédi.

Mivel közben a könyvtárosok már erőteljesen integettek, hogy 18-kor zár a könyvtár, menni kéne, így gyorsan felhívtam még a figyelmet arra, hogy két hét múlva (április 6-án) Ari Ilonát, a szolnoki családfakutató kör vezetőjét látjuk vendégül.

Az emlékeztetőt készítette: Németh József

Beszámoló a
Balatonfüredi
Asztaltársaság
tevékenységéről

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum