Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2017.02.23. Emlékeztető a MACSE-BFA összejöveteléről2017-03-14 09:02:57

MACSE BFA

Emlékeztető

a MACSE Balatonfüredi Asztaltársaságának
2017. február 23-ei összejöveteléről
Helyszín: Balatonfüred, Lipták Gábor Városi Könyvtár (Kossuth u. 35.)


Baán Beáta, Németh József, Mahler Wolfgang Otto, Németh Ákosné Rácz Lídia, Vig Sándorné, Somogyi Zsigmond, Tóth Attila, Rózsa Etelka, Tálos Géza.

Németh Józseffelkérte Baán Beátát, hogy beszéljen arról, mire jutott az angolkisasszonyok veszprémi intézetének kutatása kapcsán. Közben bevetített néhány archív képet a veszprémi intézetükről és a csopaki nyaralójukról.

Baán Beáta elmondta, hogy járt közben a MNL Veszprém Megyei Levéltárában, két nagy dobozban őrzik az iratokat. Sajnos osztálynévsorokat nem talált, de a rend minden évben kiadott egy évkönyvet, amelyben a kitűnő tanulókat felsorolták. Sajnos ez azonban csak korlátozottan alkalmas beazonosításra, mert csak a nevek szerepelnek benne. Németh Ákosné ezt megerősítette, például felhozva Kenessey Kálmánnét.

Németh József tájékoztatta az Asztaltársaságot, hogy a Helytörténeti Gyűjteményben elérhető Balatonfüred, Balatonarács és Balatonfüred-Fürdőtelep 1857-58-es kataszteri térképéhez írt lakossági összeírás. A napokban vásárolták meg az adatbázist a Magyar Nemzeti Levéltártól. Tóth Bencze Tamást keressétek.

Tálos Géza egy ennél sokkal régebbi összeírásról számolt be, Balatonfüred 1757-es összeírásáról, amelyből ő egy részletes kivonatot is készített. Családnevenként sorolta föl a balatonfüredi tősgyökeres családokat, élen a Somogyikkal, Varghákkal, és a többi családokkal. Sorrendben a többiek: Horváth, Kiss, Bertók, Kutasi, Kovács, Gerencsér, Gyenis, László, Szabó, Tóth, Simon, Bedegi, Galambos, Fitos, Vörös, Völgyi, Bognár, Jámbor, Molnár, Siskei, Újhelyi, Polányi, Komáromi, Dömötör, Bíró, Balogh, Bernáth, Csarmasz, Szalai, Szerki, Győrffy, Domján, Sebestyén, Bocsor, Balázs, Dömös. A családok kevés kivétellel eltekintve reformátusok voltak.

A résztvevők abban egyeztek meg, hogy mindkét témát folytatják a következő találkozásukon.

Az emlékeztetőt készítette: Németh József

Beszámoló a
Balatonfüredi
Asztaltársaság
tevékenységéről

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum