Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Fórumok Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Fotógaléria Partnereink RSS
RSS hírcsatornák
About Genealogy
Ancestor.com
Archivalia - Geneal...
Archivalia - Hilfsw...
Australian Tree
Computergenealogie
Forum zur Ahnenfors...
Genealogie und Fami...
Genealogy Diary Tim...
Genealogy Insider
Genealogy News
Genealogy News Center
GenealogyBlog
Hungaricana - Magya...
Interment.net Cemet...
Lisa Louise Cooke's...
Louis Kessler's Beh...
Mac Genealogy Softw...
Magyar Országos Lev...
Maps for Genealogy
NYT > Genealogy
Obituaries
Országos Széchényi ...
The Genealogue
The Genealogy Gems ...
The Genealogy Guys ...

Hírek | Hungaricana

placeholder

Zenetudományi Intézet Hangarchívum

2019. április 11. 15:30:51

Kedves Érdeklődők!

"Páratlan adatbázis került fel a Hungaricana oldalára, ami persze nem jelent semmit, mert a Hungaricanán van már pár ilyen, ráadásul elég sok mindenre szokás azt mondani, hogy páratlan. De ez most tényleg az! Több okból is."

Egy alapos ismertetés jelent meg a napokban az Index oldalán a nemrég debütált Zenetudományi Intézet Hangarchívum adatbázisunkról:

https://index.hu/kultur/2019/04/10/hangarchivum_terkep_nepdal_nepzene_kodaly_bartok_zenetudomanyi_intezet_zti/

Hungaricana az MTV Esti kérdés című műsorában!

2018. április 28. 11:37:29

A Hungaricana Közgyűjteményi Portál bemutatkozott a 2018-ban megrendezett XXV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is. Ennek apropóján az M5 oktatási–ismeretterjesztő–kulturális csatorna Esti kérdés című műsorának 2018.04.20-i adásában látták vendégül Ramháb Máriát az Informatikai és Könyvtári Szövetség és Tőzsér Istvánnét az NKA Közgyűjteményi Kollégium elnökét. A műsorban, számos egyéb téma mellett, szó esett a könyvek és a digitális tartalmak viszonyáról, a tudatos felhasználókról a könyvtárak és a digitális adatbázisok relációjában és a Hungaricana jelenlegi eredményeiről. Ha szeretné megtekinteni az interjút, kattintson: LINK

Az év kutatóhelye 2017

2018. április 24. 12:38:55

2018 márciusában 28-án az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy a MACSE, a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület „Az év kutatóhelye 2017” díjban részesítette a Hungaricana Közgyűjteményi portált, az internetes kutatóhelyek kategóriában. Ez a díj különösen kedves számunkra, hisz azt a MACSE regisztrált kutatói közt lezajlott szavazás eredménye alapján ítélik oda minden évben. Köszönjük a szavazatokat és hogy használnak minket!

 

Független Budapest 1906-1938

2017. október 17. 10:14:07

Kezdetben А  VII. kerületi Függetlenségi- és 48-as párt, valamint a „Zugló  és  környéke  függetlenségi  és 48-as pártkör“ hivatalos lapja, később Várospolitikai és közgazdasági lap alcímen futó nyomtatvány 1906-1938 közötti számainak jelentős része elérhető a Hungaricana adatbázisában. Helytörténészeknek, érdeklődőknek remek lehetőség elmerülni a század eleji nagyváros forgatagában!

 

Értékmentés összefogással – Három projekt találkozik

2017. szeptember 25. 12:02:03

2017. szeptember 11-én a Mikes Kelemen Program, a Reformáció MNL Projekt és a Hungaricana közgyűjteményi portál közös sajtótájékoztatót tartott a Magyar Nemzeti Levéltár meghívásában. Az esemény keretében bemutatták a Mikes Kelemen programnak köszönhetően hazaérkezett, a Hungaricana portál segítségével részletesen feltárható jelentős történeti értékű, a 17. század közepén íródott magyar nyelvű protestáns prédikáció szöveget, valamint a három érintett projekt eddigi eredményeit. A sajtótájékoztatóval a Pax televízió HírHarminc című műsora is foglalkozott: https://youtu.be/cN-6mr2eoH4

 

 

360 fokos technikával készült tárgyi fotók a Hungaricana közgyűjteményi portálon!!!

2017. március 29. 15:46:58

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Hungaricana adatbázis folyamatosan bővülő digitális állománya!

 

Útnak indítottuk új, 360 fokos fotózási technikára épülő projektünket és annak publikálását a HUNGARICANA portálon. Első körben a Göcseji- és a Balatoni Múzeum gyűjteményéből került feldolgozásra 250 kiállítási darab, melyeket az alábbi képre kattintva tud megtekinteni:

 

 

 

Bár Tisztában vagyunk azzal, hogy a valódi háromdimenziós szkennelésnek is megvannak az előnyei, meggyőződésünk, hogy ezzel a technológiával a lehető legjobb minőségben vagyunk képesek műtárgyak megjelenítésére. Látványban, részletgazdagságában, a textúra szépségében ez a technológia verhetetlen.

 

A tárgyak megjelenítése mobiltelefonon is tökéletesen működik. A kiállítási tárgyakat forgathatjuk egérrel, belenagyíthatunk a képekbe (ekkor a nyilak segítségével tudunk forgatni), a 360 gomb megnyomásával pedig a rendszer maga forgatja az adott tárgyat.

Budapest 1944

2016. december 16. 13:53:50

A Magyar Királyi Légierő 1944 áprilisában, az első nagyobb angolszász bombázások után pár nappal, kis magasságból végigfényképezte Budapest találatokat kapott kerületeit. A nagyjából 550 légi felvétel negatívjai a közelmúltig a Hadtörténeti Levéltárban voltak kutathatók. Ezek az anyagok váltak most elérhetővé a Hungaricana oldalán is az Arcanum és a Fortepan erőfeszítéseinek köszönhetően precíziós összeillesztéssel, a feleslegek kivágásával, a torzítások csökkentésével és georeferálással.

 

Közvetlen link az oldalra:

 

https://hungaricana.hu/hu/budapest-1944/

 

Az anyagról részletesebben olvashat az Indexen is:

 

http://index.hu/tudomany/tortenelem/2016/12/15/bombatolcserek_egy_meg_gyongyoru_varosban_az_1944-es_budapest_reszletes_legifelvetele/

Tervtári tarkaságok: rajzok a bölcsőtől a koporsóig

2016. december 2. 10:07:52

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Tervtárának mintegy 11 000 digitális felvétele immár online is elérhető a Hungaricana közgyűjteményi portálon a „Térképek és építészeti tervek” adatbázisban (https://maps.hungaricana.hu/hu/). A tervrajzok szkennelése jelenleg is tart az Állományvédelmi és Reprográfiai Osztály közreműködésével. A projektet a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

 

(A háttérben: Török Enikő PhD, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Tervtárának vezetője.)

Az adatbázisról többet is megtudhat az Aktakaland legújabb blogbejegyzésében:

https://aktakaland.wordpress.com/2016/11/23/mi-minden-van-az-orszagos-leveltar-tervtaraban/

Gyászjelentések a Tiszántúli Református Egyházkerületi és Kollégiumi Nagykönyvtár gyűjteményéből

2016. november 10. 15:31:27

A Hungaricana Közgyűjteményi portál adatbázisában immáron elérhetővé vált a Tiszántúli Református Egyházkerületi és Kollégiumi Nagykönyvtár gyűjteményében fellelhető, az egyházkerületi lelkészek és a Kollégiumhoz köthető személyek gyászjelentéseinek tára. Ezek az anyagok fontos forrássá válhatnak az egykori diákoknak vagy azok leszármazottainak, de akár a kutatók számára is. A gyászjelentések mellett olykor egész érdekes aprónyomtatványokra bukkanhatunk az adatbázist böngészve. Jó példa erre a mellékelt anyag, mely tanúsítja, hogy bizony a diákok az 1930-as években sem voltak restek „diákként” megélni fiatalságukat. Ezzel a képpel szeretnénk kicsit oldani a téma komorságát és figyelmükbe ajánlani ezt a kicsi, ámde roppant érdekes gyűjteményt.

Új látványos tartalommal bővült a Hungaricana közgyűjteményi portál

2016. július 8. 12:46:00

A Hungaricana legújabb fejlesztésének eredményeképp az eddig önálló képi adatbázisok sok új tartalommal egyetemben egy közös, Képcsarnok névre hallgató adatbázisba kerültek. A rendkívül látványos és innovatív szoftverkörnyezettel megtámogatott új szolgáltatás jelenleg több mint 400 000 fotó, képeslap, festmény, falikárpit és metszet digitális képét tartalmazza, melyeket kiváló minőségben, a festmények esetében pedig gigapixeles felbontásban lehet böngészni. Nem csak szöveges keresésre van lehetőség a képek leírásaiban, hanem térképen is böngészhetjük a földrajzi helyekhez hozzárendelt képeket, ahol még azt is kiválaszthatjuk, hogy mely korszak térképsorozatán jelenítsük meg a találatokat. Sőt, aki regisztrál a Hungaricanán, maga is elhelyezheti, pontosíthatja a képekhez tartozó helyszíneket a térképen, emellett akár kommentálhatja, tárgyszavazhatja is az egyes gyűjteményi leírásokat.

A képi tartalmak zömét eddig a képeslapok adták, ám az új frissítéssel rendkívül izgalmas és értékes festmény-, grafika-, és fotógyűjtemények is bekerültek a szolgáltatásba. Mostantól egy közös felületen érhetjük el a Fortepan több tízezres fotógyűjteményét, valamint Budapest Főváros Levéltára és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár hasonló volumenű Budapest városképi fotógyűjteményeit is. A digitális gyűjtemény részként immár az ELTE Egyetemi Könyvtár páratlan történeti metszetgyűjteményét és a gigapixeles felbontásban digitalizált Magyar Nemzeti Múzeum történeti arcképcsarnokának festményeit is megcsodálhatjuk. Az egyes gyűjteménygazdák eltérő jogkezelési feltételekkel bocsátották rendelkezésre a képeket, így sok tartalmat akár közvetlenül is le lehet tölteni a Hungaricanárról, mások művek felhasználásával kapcsolatban pedig e-mailen keresztül lehet egyeztetni az illetékesekkel.

A közgyűjteményi portál most debütáló Képcsarnok alkalmazása már induláskor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Magyarország legnagyobb és leginnovatívabb képgyűjteményi szolgáltatása legyen. Hogy ez sikerült-e, arról mától mindenki maga is meggyőződhet: http://gallery.hungaricana.hu/hu/.

A Magyar Távirati Iroda (MNL OL) 1920-1956 közti hírei is kutathatók

2016. április 25. 8:49:08

A magyar állami hírügynökség, a Magyar Távirati Iroda 1881 óta látja el friss hírekkel a hazai sajtót és közvéleményt.
A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában őrzött úgynevezett MTI Kőnyomatos hírek digitális képei most már a Hungaricana oldalán is elérhetők, az 1920-1956 közötti időszakból.

A külföldi hírügynökségekhez hasonlóan a Magyar Távirati Iroda is litográfiai eljárással előállított újság, az úgynevezett kőnyomatos útján juttatta el előfizetőihez a híreket. Az MTI a két világháború között fejlődött korszerű hírügynökséggé. 1920-ban részvénytársasággá alakult, 1921-1928 között kiépült egy modern médiabirodalom. Kiépítette külföldi tudósítói hálózatát, megszervezte a külföldre irányuló rendszeres hírszolgálatot és megindította vidéki adásait. A háború után az MTI-t és leányvállalatait államosították. A kommunista párt korlátlanul érvényesíthette politikai befolyását a hírügynökségek munkájában.  Híranyaga különösen 1948 és 1956 között erősen propagandisztikus jellegű volt, termelési adatok tömege, statisztikák, sikerpropaganda jellemezte híranyagait.

Az anyag különböző sorozatokra oszlik. A Napi hírek között külön csoportot képeznek az 1926-os frankperről, az 1956-os külföldi hírekről szóló tudósítások.
Emellett további tematikus sorozatok, (pl. kulturális- és sporthírek), előfizetőknek szóló bizalmas értesítések, lapszemle stb. színesítik a gyűjteményt.

 

Könyvfesztivál 2016 Hungaricana konferencia

2016. április 20. 14:11:29

Szeretettel meghívjuk április 22-én, pénteken a Millenáris Parkba hagyományos digitalizálási konferenciánkra, ami a Könyvfesztivál egyik leglátogatottabb szakmai eseményévé vált az évek során. A rendezvény fő témája a Hungaricana Közgyűjteményi Portál és az Arcanum Digitális Tudománytár elmúlt évi jelentős fejlesztéseinek bemutatása lesz. Kérjük, hogy részvételi szándékát a biszakbogata@arcanumkft.com e-mail címen jelezze, mert a terem befogadó képessége korlátozott.

Komárom-Esztergom megye!!!

2016. április 20. 10:53:45

A Komárom-Esztergom megyében található József Attila Megyei és Városi Könyvtár (http://www.jamk.hu/) által digitalizált megyei lap, a 24 óra és annak elődei (Komárommegyei Dolgozók Lapja, Komárom Megyei Dolgozók Lapja, Dolgozók Lapja) elérhetővé váltak a Hungaricana Közgyűjteményi portálon (http://library.hungaricana.hu/hu/collection/helyi_lapok_komaromesztergommegye)! A közelmúltban végrehajtott állománybővítéssel (2006-2010) immár az újság majd teljes anyaga elérhető 1952 és 2010 között.

 

 

 

Gyarapodott a Heves Megyei Hírlap digitalizált állománya a Hungaricana Közgyűjteményi portálon!

2016. április 13. 13:15:24

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár (http://www.brody.iif.hu/) kiemelt feladatként kezeli a tartalomszolgáltatást: a könyvtárban meglévő értékek, helyi tartalmak és információk számbavételét és az elektronikus elérhetőség minél szélesebb körben történő biztosítását. A könyvtár helyismereti gyűjteményének pótolhatatlan értékei többek között a helyi lapok bekötött lapszámai. Ezek gyűjtése, feltárása és digitálisan is hozzáférhetővé tétele mindennapjaik fontos feladata. A digitalizálási munka - melyet az Arcanum Adatbázis Kft-vel közösen végeztek - eredményeként elérhető tartalmak (http://library.hungaricana.hu/hu/collection/helyi_lapok_hevesmegye/) most tovább bővültek a Heves Megyei Hírlap 2010 és 2016 március közepe között megjelent lapszámaival.

Vasárnap - Szlovákiai magyar családi magazin

2016. április 13. 12:40:22

A felvidéki Somorján székelő Fórum Kisebbségkutató Intézet (http://foruminst.sk/) az elmúlt években a budapesti Arcanum Adatbázis Kft-vel együttműködve a szlovákiai magyar kultúrtörténet szempontjából fontos könyvek, folyóiratok és lapok digitalizációját végezte el. Ezen dokumentumok jelentős része mára már elérhetővé vált a Hungaricana Közgyűjteményi portálon (http://library.hungaricana.hu/…/collec…/helyi_lapok_somorja/#), így többek között az oldalra most felkerülő Vasárnap - Szlovákiai magyar családi magazin 1976-2000 között megjelent lapszámai is.

 
 

Meghívó

2016. április 8. 13:49:08

A Ferencvárosi Torna Club kiadványai a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon

2016. február 17. 13:29:41

A Ferencvárosi Torna Club múltja ezer szállal kötődik a főváros történetéhez. Az egyesület története nélkül nem lehet megismerni Budapest múltját sem. A Ferencvárosi Torna Club és Budapest Főváros Levéltára 2015. január 27-én együttműködési megállapodást kötött, amely keretében a két fél vállalta, hogy minden területen támogatják egymást, amely az FTC múltjának feltárására, megismerésére irányul. Az egyezmény alapján Budapest Főváros Levéltára segítséget nyújtott a Fradi Múzeumnak a Nagy Béla által hátrahagyott örökség kiadványokban megtestesülő anyagának digitális feldolgozásában és a magyarországi Közgyűjteményi Portálon való publikálásban.

 

Kutathatóvá váltak a Fővárosi Tanács VB üléseinek jegyzőkönyvei

2016. február 17. 12:34:30

Az adatbázis az 1950–1990 között működött Budapest Főváros Tanácsa (rövid nevén: Fővárosi Tanács), illetve Budapest Főváros Tanácsa Végrehajtó Bizottsága üléseinek jegyzőkönyveit tartalmazza. A tanácsrendszert az 1950. évi I. tv. hívta életre, megszüntetve ezzel a polgári kori helyhatósági szervezetet, és a központosított államszervezet részeként kettős (állami és állampárti) alárendeltségben, az államhatalom helyi szerveként kezdte meg működését.

Az adatbázis teljes állománya OCR-ezett, ezáltal a jegyzőkönyvek szabad szöveges kereséssel is kutathatók. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény, valamint a levéltári törvény rendelkezései miatt nem megjeleníthető oldalakat – támogató állásfoglalással – Budapest Főváros Levéltárában lehet megtekinteni.

 

Számos megyei napilap vált elérhetővé a HUNGARICANA-n!

2016. január 29. 14:10:05

Az utóbbi idők sikeres NKA pályázatainak köszönhetően számos megyei napilap vált hozzáférhetővé a Hungaricana Közgyűjteményi portál felületén. A második világháború után, az MSZMP megyei pártbizottságai által elindított napilapok az adott megye politikai, gazdasági, kulturális és sportéletébe nyújtanak mélyreható betekintést. A teljes szövegben történő keresés révén lehetőség nyílik a felhasználók számára a névre, helyre és témára fókuszált keresésre, melyek segítségével felidézhetjük az elmúlt évtizedek történéseit, szüleink, nagyszüleink, ismerőseink vagy akár saját életünk fontosabb eseményeit. A napilapok digitalizálása jelenleg, a fellelhetőségtől függően általában az 50-es évek elejétől egészen a 2000-es évekig történt meg.

Jelenleg az alábbi napilapok érhetők el, de várható az állomány folyamatos bővülése:

Elkészült a közjegyzői adatbázis az I. világháború végéig

2015. december 7. 13:00:42

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara támogatásával ebben az évben újabb jelentős számú adattal bővült Budapest Főváros Levéltára polgári kori magánközjegyzői anyaga. Sikerült ez évben több peremkerületi közjegyző teljes illetve részleges anyagát rögzíteni: Jakab Géza újpesti (1902-1919), Velsz Emil (1900-1912) és Szécsi Ferenc pesterzsébeti (1916-1918) közjegyzők anyagának feldolgozásával immár az 1918. december 31-ig felvett és fennmaradt iratokat is adatbázisba rögzítettük. Ugyancsak most került betöltésre a nagyobb terjedelmű anyaggal rendelkező VI. kerületi közjegyző Holitscher Szigfrid (1912-1946) és Stamberger Ferenc közjegyző okiratainak sorozata, szintén 1918-ig. 1918-1927 között Lázár Ferenc V. kerületi közjegyző, valamint Janits Imre IX. és Teöke Béla X. kerületi közjegyző iratainak feldolgozásában is jelentős előrehaladást értünk el.